11 lutego 2015

FIT chruściki z piekarnika

FIT chruściki z piekarnika
Co powiecie na chruściki w wersji FIT? Jeśli jesteście na diecie, albo po prostu nie lubicie ciastek opływających tłuszczem to na pewno jest to przepis dla Was. Kiedy tylko je zobaczyłam wiedziałam, że muszę je upiec i sprawdzić czy taki produkt niskotłuszczowy nadaje się do jedzenia. Byłam mile zaskoczona :- ) Chruściki wyszły pyszne, delikatne i bardzo chrupiące – smakowały całej rodzinie. Oczywiście nie smakują tak jak tradycyjne chruściki, ale myślę, że to fajna alternatywa na świętowanie Tłustego Czwartku.

Składniki (na około 60 chruścików):
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • ½ łyżeczki soli

Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia chruścików

W misce wymieszać żółtka z jogurtem, masłem, cukrem i solą – miksować aż masa będzie puszysta. Dodać przesianą mąkę i wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli ciasto mocno klei się do rąk  dodać odrobinę mąki. Gotową kulą ciasta uderzać/rzucać w stół przez około 5 minut (ciasto staje się bardziej elastyczne, zwarte, mniej klejące). Gotowe ciasto odłożyć, aby odpoczęło na około 10 minut, przykryć lnianą ściereczką. Ciasto rozwałkować na grubość 2 – 3 cm, kroić na 1 ½ cm paski/romby o długości 10 cm. W środku paski naciąć i przeciągnąć jeden z końców przez otwór. Ciastka układać na blasze wyłożonej  papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC z funkcją termoobiegu (!) przez 10 minut. Gotowe chruściki oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :- )


Źródło przepisu: Smak Zdrowia  

FIT chruściki z piekarnika
FIT chruściki z piekarnika
FIT chruściki z piekarnika


4 komentarze:

  1. Wymieszałam wszystko razem oprócz mąki i moja masa jest wodnista. Czy tak ma być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, masa jogurtowo-jajeczna jest dość rzadka, jak dodasz mąkę wszystko będzie ok :) Jeśli okaże się, że ciasto mocno klei się do rąk dodaj jeszcze odrobinę mąki. Najważniejsze jest rzucanie o stół :)

      Usuń
  2. Najlepsza mąka do tego, to będzie mąka od https://basiazsercem.pl/ Sprawdźcie sobie przepis i testujcie, bo naprawdę warto. Miałam okazję już robić taki deser w wersji fit i naprawdę jest przepyszny. Można podawać każdemu.

    OdpowiedzUsuń