Znacie ciasto Fale Dunaju? Upiekłam i jadłam je pierwszy raz, nigdy nie spotkałam go na rodzinnych uroczystościach, choć jest ponoć bardzo popularne. Ciasto dwukolorowe o smaku zbliżonym do babki, z zanurzonymi kwaskowatymi wiśniami. Całość przykryta waniliowym kremem budyniowym i polewą czekoladową. Ciasto łatwo się kroi i wygląda na bardzo skomplikowane, tymczasem bardzo łatwo je zrobić i na pewno będzie smacznym dodatkiem do popołudniowej kawy:- )
Składniki:
- 2 ¼ szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jaja
- 100 g cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 160 ml mleka
- 150 g masła
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki mleka
- 350 g drylowanych wiśni (mogą być mrożone)
Krem
budyniowy:
- 500 ml mleka
- ½ szklanki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 laska wanilii
- 250 g masła
Polewa
czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany 30%
Blachę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć
papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
Masło rozpuścić i odstawić do
przestygnięcia. Białka ubić z szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Do piany
dodać żółtka i ubijamy aż powstanie puszysta masa. Masę jajeczną łączymy z mąką
przesianą z proszkiem do pieczenia, mlekiem i masłem.
Połowę ciasta przełożyć do formy.
Pozostałą część wymieszać z kakao i 3 łyżkami mleka – masę delikatnie
rozłożyć na jasnym cieście. Na wierzchu ułożyć wydrylowane wiśnie, lekko
wciskając je w ciasto.Piec 30 – 35 minut do tzw.
„suchego patyczka”, wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Kiedy ciasto stygnie przygotować krem
budyniowy. Z porcji mleka odlać pół szklanki mleka, w której rozmieszać mąkę pszenną i
ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem, miąższem z wanilii i laską waniliową.
Kiedy mleko się zagotuje, wyjąć laskę wanilii, zdjąć garnek z ognia i wlać mleko
z mąkami. Energicznie wymieszać i ponownie chwilę gotować na ogniu, aż
powstanie gęsty budyń. Budyń ostudzić.
Masło ubić na puszysta pianę i
stopniowo, po łyżce dodawać do niego ostudzony budyń. Miksować tak długo, żeby powstał
puszysty, jednolity krem.
Krem budyniowy rozsmarować na cieście –
wstawić do lodówki i schłodzić.
W garnku podgrzać śmietanę i dodać posiekaną
czekoladę – delikatnie wymieszać. Polewę wylać na schłodzone ciasto i
równomiernie rozprowadzić na powierzchni.
Smacznego:- )
Źródło
przepisu: Ósmy kolor tęczy
Wygląda bardzo efektownie, muszę kiedyś spróbować takie upiec :)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie :) Mam nadzieje, ze skusisz się na ciasto:)
UsuńNigdy nie robiłam, muszę kiedyś wypróbować!
OdpowiedzUsuńPolecam, bo to proste i pyszne ciasto :0
Usuń