Bardzo już tęsknię za świeżymi, soczystymi, pełnymi smaku warzywami i owocami. Niestety jeszcze trochę muszę na nie poczekać, póki co próbuję wycisnąć z dostępnych warzyw jak najwięcej smaku. Dlatego po raz kolejny zaproponuję Wam przepis na dostępną całą zimę brukselkę - tym razem na surowo:- ) Wiem, że u nas nie jest popularny taki sposób jej serwowania, ale przecież to odmiana kapusty, a kapustę jada się w postaci surówek. Jeśli poszperacie w Internecie znajdziecie wiele ciekawych informacji o tym warzywie i jego wspaniałym wpływie na nasz organizm. Dla wszystkich, którzy starają się zgubić kilogramy zgromadzone przez zimę, interesująca będzie informacja, że 100 g brukselki zawiera tylko 30 kcal. Surówka bardzo nam smakowała i nawet mąż najlepszy, który nie tknie gotowanych „ping -pongów” , był mile zaskoczony smakiem:- )
Składniki
na 4 porcje :
- 100 g obranej brukselki
- ok. 10 cm kawałek białej części pora
- 1 duża papryka szpiczasta
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Dressing:
- 2 łyżki oleju lnianego (lub oliwy)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- ¼ łyżeczki soli
Brukselki
przeciąć na pół i pokroić w cienkie plasterki. Pora, drobno posiekać, paprykę
pokroić w krążki lub paski. Wszystko wymieszać w misce.
Wszystkie
składniki dresingu dokładnie wymieszać, tak aby powstała emulsja.
Warzywa
przed podaniem polać dresingiem.
Smacznego;-
)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz