Domowa nutella czyli krem czekoladowo-orzechowy |
Czy znacie jakieś dziecko, które nie lubi nutelli? Choć jej nie kupuję (co z oczu to z serca:- )) to Junior ją uwielbia i jak tylko ma okazję to chętnie po nią sięga. Ostatnio dopadł go jakiś wirus, leżał z wysoką gorączką, a ja spełniałam wszystkie jego zachcianki. Jedna z nich były naleśniki z nutellą. Kiedy powiedziałam mu, że nie mamy jej w domu powiedział „To może zrobimy zdrową, domową?” . Nie mogłam mu odmówić:- ) Tak powstał pyszny krem czekoladowo orzechowy, który zadowoli nawet bardzo wybredne podniebienia. Naleśniki jaglane smakowały wybornie z tym przepysznym kremem, ale będzie on też pasował jako dodatek do gofrów, deserów lub po prostu do kanapek.
Składniki:
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g daktyli bez pestek
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g oleju kokosowego
- 30 – 50 ml mleka lub śmietany kremówki*
Daktyle
zalać wrzątkiem i odstawić do wystudzenia. Odcedzić i zmiksować z dodatkiem
5 łyżek wrzątku. Orzechy laskowe uprażyć
na suchej patelni przez około 5 minut, tak długo aż skórka orzechów zacznie
odpadać. Orzechy ostudzić po czym wyłożyć je na bawełniany ręcznik i pocierać
aż łupiny odpadną, po czym zmielić je najdrobniej jak to możliwe.
W
kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z olejem kokosowym. Połączyć wszystkie
składniki (orzechy, ciepłą czekoladę i zmielone daktyle). W zależności jaką
chcecie otrzymać konsystencję kremu dodajcie więcej lub mniej śmietany lub
mleka roślinnego.
Krem
przechowywać w lodówce. Przed użyciem
wyjąć z lodówki aby nabrał właściwą gęstość.
*można
użyć ulubionego mleka roślinnego
Smacznego:-
)
Jeśli lubicie kremy czekoladowe może wypróbujecie inne przepisy:
Domowa nutella czyli krem czekoladowo-orzechowy |
Domowa nutella czyli krem czekoladowo-orzechowy |
taka domowa nutella jest najlepsza, nie zawiera żadnych chemicznych "polepszaczy" :)
OdpowiedzUsuńoj, tak - domowej nutelli nie można się oprzeć :)
UsuńA ja właśnie dzisiaj dostałam słoiczek domowej nutelli od przyjaciółki ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam: http://grapefruitjuicesour.blogspot.com
:)
Cóż za wspaniały prezent :)
UsuńHmm ciekawa sprawa. Daktyli tylko brak
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj :) daktyle możesz zastąpić miodem albo syropem klonowym, tylko dosładzać powoli żeby krem nie wyszedł zbyt słodki :)
UsuńPofatygowałam się po daktyle i zrobiłam wedle oryginalnego przepisu. Super sprawa. Zastanawiam się tylko czy można taką nutellę trzymać poza lodówką żeby łatwiej się smarowała.
UsuńLepiej trzymać krem w lodówce i wyjąć jakąś godzinę przed użyciem :)
UsuńJa przełożyłam go do 3 małych słoiczków, szybciej miękła :)
Wspaniały pomysł! :) Chętnie zrobię ... :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Mam nadzieję, że będziesz bardzo zadowolona :)
Usuń