31 marca 2015

Tort kajmakowy

tort z masą kajmakową
Tort kajmakowy
Tortów nie jemy zbyt często, ale na wyjątkowe okazje piekę niecodzienne słodkości. Tym razem na specjalne zamówienie męża najlepszego przygotowałam tort kajmakowy. Udał się wyśmienicie :- ) Orzechowy  biszkopt przełożony niezbyt słodkim, delikatnym kremem kajmakowym, z ożywczym dżemem z porzeczkoagrestu i chrupiącymi płatkami migdałowymi.  Może upieczecie go na zbliżające się święta wielkanocne?

Składniki na biszkopt:
  • 12 jaj
  • 200 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g maki pszennej
  • 110  g zmielonych migdałów
  • 110 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki likieru amaretto
Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i cukier z wanilią.  Kiedy piana będzie bardzo gęsta, a cukier całkowicie rozpuszczony dodać żółtka, amaretto i wszystko dobrze zmiksować. Dodać przesianą mąkę wymieszaną ze zmielonymi migdałami, orzechami i kakao. Suche składniki wmieszać bardzo delikatnie łyżką (nie używać miksera!). Masę podzielić na trzy części. Upiec kolejno 3 placki w tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia z lekko natłuszczonym spodem. Każdy spód piec w piekarniku 15 – 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika biszkopty przykrywać lnianą ściereczką i wystudzić.

Krem kajmakowy:
  • 750 g serka mascarpone
  • 400 g śmietany 30%
  • 400 g masy kajmakowej
  • 50 ml amaretto
  • 1 łyżka żelatyny
 Dodatkowo:
  • ok. 500 g kwaskowatego dżemu (czarna porzeczka, agrest, morela itp.)*
Do nasączenia:
  • sok z ½ cytryny
  • 3 łyżki mocnej herbaty
  • 3 łyżki likieru amaretto
  • 3 łyżki rumu
Dekoracja:
  • 75 g płatków migdałowych
  • 200 ml śmietany 30%
  • 130 g masy kajmakowej
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • czekoladowe płatki
Serek mascarpone miksować z amaretto i masa kajmakową na puszystą masę. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, po czym rozpuścić w kąpieli wodnej.  Kremówkę ubić na sztywną pianę. Ostudzoną żelatynę wymieszać z łyżką kremówki, a następnie wymieszać z reszta ubitej śmietany. Ubitą śmietanę wymieszać z masą mascarpone, krem schłodzić przez około ½ godziny w lodówce.
Z cytryny, herbaty, amaretto i rumu przygotować poncz.

Składanie tortu. Pierwszy blat nasączyć  ponczem, posmarować połową porzeczkowego dżemu i wyłożyć 1/3 kremu kajmakowego. Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć ponczem, posmarować dżemem i wyłożyć kolejną (1/3) porcję kremu. Przykryć trzecim blatem, skropić reszta ponczu. Resztę  kremu (1/3) pozostawić do dekoracji boków tortu i ozdobnych falbanek.

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na złoto – ostudzić. Na wierzch tortu wyłożyć resztę masy kajmakowej (130 g). 1 łyżeczkę żelatyny namoczyć w łyżce zimnej wody i rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić na pianę i wymieszać z przestudzoną żelatyną. Bita śmietanę wyłożyć na masie kajmakowej.
Boki tortu posmarować kremem kajmakowym i obsypać płatkami migdałowymi. Tort dowolnie ozdobić używając np. cukierniczego rękawa i płatków czekoladowych.

*możecie posmarować dżemem tylko jeden z blatów, wówczas należy użyć połowę jego  ilości

Smacznego:- )


Jeśli lubicie kajmak może zainteresują Was także przepisy:


tort z masą krówkową
Tort kajmakowy

tort z masa krówkową
Tort kajmakowy

ciasto z masą kajmakową
Tort kajmakowy

7 komentarzy:

  1. Przekładany takim kremem - pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale! :) Skorzystam kiedyś z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała propozycja na święta, pysznie wygląda ten torcik

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowicie elegancki ten tort :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oczarował mnie ten torcik..chciałabym zrobić w brytfance a nie w tortownicy..wystarczy mi masy?..proszę o odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak miło, że spodobał Ci się ten tort :) Co do proporcji, to wszystko zależy na jak dużej blaszce chcesz upiec ciasto. Podanych składników powinno starczyć na formę o wymiarach 24x24 cm :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń