Tort kajmakowy |
Tortów nie jemy zbyt często, ale na wyjątkowe okazje piekę niecodzienne słodkości. Tym razem na specjalne zamówienie męża najlepszego przygotowałam tort kajmakowy. Udał się wyśmienicie :- ) Orzechowy biszkopt przełożony niezbyt słodkim, delikatnym kremem kajmakowym, z ożywczym dżemem z porzeczkoagrestu i chrupiącymi płatkami migdałowymi. Może upieczecie go na zbliżające się święta wielkanocne?
Składniki
na biszkopt:
- 12 jaj
- 200 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 200 g maki pszennej
- 110 g zmielonych migdałów
- 110 g zmielonych orzechów włoskich
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki likieru amaretto
Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo dodawać
cukier i cukier z wanilią. Kiedy piana
będzie bardzo gęsta, a cukier całkowicie rozpuszczony dodać żółtka, amaretto i wszystko
dobrze zmiksować. Dodać przesianą mąkę wymieszaną ze zmielonymi migdałami, orzechami
i kakao. Suche składniki wmieszać bardzo delikatnie łyżką (nie używać
miksera!). Masę podzielić na trzy części. Upiec kolejno 3 placki w tortownicy o
średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia z lekko natłuszczonym spodem. Każdy
spód piec w piekarniku 15 – 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z
piekarnika biszkopty przykrywać lnianą ściereczką i wystudzić.
Krem
kajmakowy:
- 750 g serka mascarpone
- 400 g śmietany 30%
- 400 g masy kajmakowej
- 50 ml amaretto
- 1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
- ok. 500 g kwaskowatego dżemu (czarna porzeczka, agrest, morela itp.)*
Do
nasączenia:
- sok z ½ cytryny
- 3 łyżki mocnej herbaty
- 3 łyżki likieru amaretto
- 3 łyżki rumu
Dekoracja:
- 75 g płatków migdałowych
- 200 ml śmietany 30%
- 130 g masy kajmakowej
- 1 łyżeczka żelatyny
- czekoladowe płatki
Serek
mascarpone miksować z amaretto i masa kajmakową na puszystą masę. Żelatynę namoczyć
w 2 łyżkach zimnej wody, po czym rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić na sztywną pianę. Ostudzoną
żelatynę wymieszać z łyżką kremówki, a następnie wymieszać z reszta ubitej śmietany.
Ubitą śmietanę wymieszać z masą mascarpone, krem schłodzić przez około ½ godziny
w lodówce.
Z
cytryny, herbaty, amaretto i rumu przygotować poncz.
Składanie
tortu. Pierwszy blat nasączyć ponczem,
posmarować połową porzeczkowego dżemu i wyłożyć 1/3 kremu kajmakowego. Przykryć
drugim biszkoptem, nasączyć ponczem, posmarować dżemem i wyłożyć kolejną (1/3)
porcję kremu. Przykryć trzecim blatem, skropić reszta ponczu. Resztę kremu (1/3) pozostawić do dekoracji boków
tortu i ozdobnych falbanek.
Płatki
migdałowe uprażyć na suchej patelni na złoto – ostudzić. Na wierzch tortu wyłożyć
resztę masy kajmakowej (130 g). 1 łyżeczkę żelatyny namoczyć w łyżce zimnej
wody i rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić na pianę i wymieszać z
przestudzoną żelatyną. Bita śmietanę wyłożyć na masie kajmakowej.
Boki
tortu posmarować kremem kajmakowym i obsypać płatkami migdałowymi. Tort
dowolnie ozdobić używając np. cukierniczego rękawa i płatków czekoladowych.
*możecie
posmarować dżemem tylko jeden z blatów, wówczas należy użyć połowę jego ilości
Smacznego:-
)
Jeśli lubicie kajmak może zainteresują Was także przepisy:
Tort kajmakowy |
Tort kajmakowy |
Tort kajmakowy |
Przekładany takim kremem - pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie :)
UsuńWygląda wspaniale! :) Skorzystam kiedyś z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńWspaniała propozycja na święta, pysznie wygląda ten torcik
OdpowiedzUsuńNiesamowicie elegancki ten tort :)
OdpowiedzUsuńoczarował mnie ten torcik..chciałabym zrobić w brytfance a nie w tortownicy..wystarczy mi masy?..proszę o odpowiedź
OdpowiedzUsuńJak miło, że spodobał Ci się ten tort :) Co do proporcji, to wszystko zależy na jak dużej blaszce chcesz upiec ciasto. Podanych składników powinno starczyć na formę o wymiarach 24x24 cm :) Pozdrawiam serdecznie
Usuń