Mazurek kajmakowy |
Najprostszy mazurek na świecie, idealny dla miłośników kajmaku i bardzo słodkich wypieków. Co roku nie mogę doczekać się Wielkanocy między innymi ze względu na ten słodki mazurek kajmakowy. Do przygotowania tego świątecznego wypieku potrzebny jest tylko kruchy spód (to podstawowy przepis), masa kajmakowa, kwaskowaty dżem i polewa czekoladowa. Tradycyjnie co roku mazurki ozdabia Junior, który uwielbia pomagać mi w kuchni kiedy piekę słodkości :- )
Składniki:
- 300 g mąki tortowej
- 200 g zimnego masła
- 100 cukru pudru
- 1 żółtko
Dodatkowo:
kwaskowaty
dżem np.: morelowy, agrestowy, porzeczkowy
masa
kajmakowa
polewa
z gorzkiej czekolady
bakalie
do przyozdobienia mazurka (skórka pomarańczowa, płatki migdałowe, pestki dyni,
rodzynki, orzechy itp.)
Masło posiekać, dodać mąkę, cukier puder i
żółtko – szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy,
zawijając mały rant. Formę włożyć na godzinę do lodówki.
Piec
w piekarniku rozgrzanym do 180°C, przez 15 – 20 minut aż się ładnie zezłoci.
Na
kruchy spód wyłożyć cienka warstwę dżemu, na niej delikatnie rozsmarować cienką
warstwę masy kajmakowej. Mazurek ozdobić polewą z gorzkiej czekolady i
bakaliami.
Smacznego:-
)
Mazurek kajmakowy |
Mazurek kajmakowy |
Mazurek kajmakowy |
Niezły wyrób :P
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam :P
Usuńsmaczny
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńJa tam może 2-3 razy w życiu mazurka zjadłem to taka najprostsza wersja jest dla mnie . Nie ma to jak przyrządzać ciasto którego nawet się smaku właściwego nie zna. A może to lepiej... Pokaże swoim spróbują i ocenią.
OdpowiedzUsuń