24 kwietnia 2015

Sałatka Coleslaw w wersji light

surówka z kapusty i marchewki
Sałatka Coleslaw w wersji light
Zapewne znacie sałatkę Coleslaw, błyskawiczna do przygotowania, z prostych składników dostępnych o każdej porze roku. Biała kapusta, marchewka, cebula i słodko – kwaśny sos majonezowy.  Dziś u mnie wersja light tej sałatki, podana z sosem jogurtowym z awokado. Już za chwilę pojawi się na straganach młoda kapusta i marchewka, z których tak przygotowana surówka smakuje pysznie :- )

Składniki (na 4 porcje):
  • 2 szklanki poszatkowanej białej kapusty
  • 1 – 2 marchewki
  • ½ pęczka szczypiorku
Sos:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka chrzanu lub szczypta mielonego kminku
  • sól
  • pieprz 
Przygotować sos: zmiksować awokado z jogurtem na gładką masę. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, chrzanem, octem oraz sola i pieprzem.
Poszatkowana kapustę, wymieszać ze starta na grubej tarce marchewka i posiekanym szczypiorkiem. Krótko przed podaniem wymieszać z sosem.

Smacznego:- )


Kaloryczność 1 porcji  - 99,5 kcal
Białko - 3g
Tłuszcz - 6g
Węglowodany - 13g
Błonnik - 4,5g

surówka colesław
Sałatka Coleslaw w wersji light
Coleslaw salad
Sałatka Coleslaw w wersji light



4 komentarze:

  1. Przepis na sos naprawdę znakomity:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Mam nadzieję, że skorzystasz z przepisu :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Uwielbiam tę sałatkę, chętnie spróbuję Twojego sosu :)

    OdpowiedzUsuń