Sałatka Coleslaw w wersji light |
Zapewne znacie sałatkę Coleslaw, błyskawiczna do przygotowania, z prostych składników dostępnych o każdej porze roku. Biała kapusta, marchewka, cebula i słodko – kwaśny sos majonezowy. Dziś u mnie wersja light tej sałatki, podana z sosem jogurtowym z awokado. Już za chwilę pojawi się na straganach młoda kapusta i marchewka, z których tak przygotowana surówka smakuje pysznie :- )
Składniki (na 4 porcje):
- 2 szklanki poszatkowanej białej kapusty
- 1 – 2 marchewki
- ½ pęczka szczypiorku
Sos:
- 1 dojrzałe awokado
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka chrzanu lub szczypta mielonego kminku
- sól
- pieprz
Przygotować
sos: zmiksować awokado z jogurtem na gładką masę. Doprawić sokiem z cytryny,
cukrem, chrzanem, octem oraz sola i pieprzem.
Poszatkowana
kapustę, wymieszać ze starta na grubej tarce marchewka i posiekanym
szczypiorkiem. Krótko przed podaniem wymieszać z sosem.
Smacznego:- )
Smacznego:- )
Kaloryczność 1 porcji - 99,5 kcal
Białko - 3g
Tłuszcz - 6g
Węglowodany - 13g
Błonnik - 4,5g
Sałatka Coleslaw w wersji light |
Sałatka Coleslaw w wersji light |
Przepis na sos naprawdę znakomity:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Mam nadzieję, że skorzystasz z przepisu :) Pozdrawiam serdecznie
UsuńUwielbiam tę sałatkę, chętnie spróbuję Twojego sosu :)
OdpowiedzUsuńSałatka wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń