3 kwietnia 2015

Zupa chrzanowa

Krem chrzanowy
Zupa chrzanowa
Pyszna, rozgrzewająca i błyskawiczne zupa chrzanowa, która może zastąpić tradycyjny żurek  na wielkanocnym stole. Do zagęszczenia zupy użyłam mojej ulubionej kaszy jaglanej, ale jeśli jej nie lubicie możecie zastąpić ją ziemniakami. Tymczasem biegnę ozdabiać mazurki – Junior, już czeka bo nasze ulubione zajęcie :- )

Wszystkim, którzy tu zaglądają,  już dziś życzę wspaniałych, słonecznych i radosnych Świąt Wielkiej Nocy !

Składniki:
  • 3 szklanki bulionu
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 150 – 250 g korzenia chrzanu
  • 200 ml śmietany 12%
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
 Dodatkowo:
  • groszek ptysiowy lub grzanki
  • zielona pietruszka
Chrzan zetrzeć na tarce (w zależności czy wolicie ostrzejsze, czy mniej ostre smaki, dodajcie więcej lub mniej chrzanu). Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem.
Do bulionu dodać chrzan i kaszę – gotować około 20 minut.
Zupę zmiksować, dodać śmietanę i chwile gotować aż zupa zgęstnieje. Żółtko zaprawić musztardą, zahartować i dodać do zupy. Podgrzać – ale nie zagotować, żeby nie ścieło się żółtko. Zupę doprawić sola i pieprzem.
Zupę chrzanowa podawać z groszkiem ptysiowym lub z grzankami.

*zamiast kaszy jaglanej do zupy można dodać ziemniaka pokrojonego w drobną kostkę

Smacznego :- )

Kremowa zupa z  chrzanu
Zupa chrzanowa


kremowa zupa z chrzanu
Zupa chrzanowa

kremowa zupa z chrzanu
Zupa chrzanowa

1 komentarz: