Dziś jeszcze jeden pomysł na bardzo lubiany w moim domu sos tatarski , ale tym razem w wersji „light”. Sos ten obowiązkowo pojawia się co roku na wielkanocnym stole jako pyszny dodatek do jaj i mięs. W tym roku sos tatarski z dodatkiem aromatycznych ziół: koperku, pietruszki i rzeżuchy. Jeśli nie lubicie, któregoś ze składników po prostu pomińcie go w przepisie. Jak Wam się podoba taki odchudzony sos tatarski?
Składniki
(ok. 250 g sosu):
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 duże jajko ugotowane na twardo
- ½ czerwonej cebuli
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej rzeżuchy
- 2 łyżki posiekanych korniszonów
- 2 łyżki posiekanych kaparów
- 2 łyżki posiekanych marynowanych grzybów
- ½ łyżeczki chrzanu
- ½ łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
Jajko
ugotować na twardo i zmiksować z jogurtem na gładką masę. Dodać drobno pokrojoną
cebulę, korniszony, grzyby, kapary oraz posiekane zioła (koperek, pietruszkę,
rzeżuchę).
Sos
doprawić chrzanem, musztardę, solą i pieprzem. Jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać do niego
jeszcze trochę mleka lub jogurtu.
Smacznego:-
)
Kaloryczność całej porcji ( 250 g) – 135 kcal
Białko - 10g
Tłuszcz - 5,5g
Węglowodany - 12,5g
Błonnik - 1,7g
Dietetyczny sos tatarski |
Dietetyczny sos tatarski |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz