3 kwietnia 2015

Dietetyczny sos tatarski

Dziś jeszcze jeden pomysł na bardzo lubiany w moim domu sos tatarski , ale tym razem w wersji „light”. Sos ten obowiązkowo pojawia się co roku na wielkanocnym stole jako pyszny dodatek do jaj i mięs. W tym roku sos tatarski z dodatkiem aromatycznych ziół: koperku, pietruszki i rzeżuchy. Jeśli nie lubicie, któregoś ze składników po prostu pomińcie go w przepisie. Jak Wam się podoba taki odchudzony sos tatarski?

Składniki (ok. 250 g sosu):
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 duże jajko ugotowane na twardo
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej rzeżuchy
  • 2 łyżki posiekanych korniszonów
  • 2 łyżki posiekanych kaparów
  • 2 łyżki posiekanych marynowanych grzybów
  • ½ łyżeczki chrzanu
  • ½ łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz

Jajko ugotować na twardo i zmiksować z jogurtem na gładką masę. Dodać drobno pokrojoną cebulę, korniszony, grzyby, kapary oraz posiekane zioła (koperek, pietruszkę, rzeżuchę).  
Sos doprawić chrzanem, musztardę, solą i pieprzem. Jeśli  sos jest zbyt gęsty można dodać do niego jeszcze trochę mleka lub jogurtu.

Smacznego:- )

Kaloryczność całej porcji ( 250 g) – 135 kcal
Białko - 10g
Tłuszcz - 5,5g
Węglowodany - 12,5g
Błonnik  - 1,7g


sos na wielkanoc
Dietetyczny sos tatarski

sos na wielkanoc
Dietetyczny sos tatarski


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz