Zupa chrzanowa |
Pyszna, rozgrzewająca i błyskawiczne zupa chrzanowa, która może zastąpić tradycyjny żurek na wielkanocnym stole. Do zagęszczenia zupy użyłam mojej ulubionej kaszy jaglanej, ale jeśli jej nie lubicie możecie zastąpić ją ziemniakami. Tymczasem biegnę ozdabiać mazurki – Junior, już czeka bo nasze ulubione zajęcie :- )Wszystkim, którzy tu zaglądają, już dziś życzę wspaniałych, słonecznych i radosnych Świąt Wielkiej Nocy !
Składniki:
- 3 szklanki bulionu
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 150 – 250 g korzenia chrzanu
- 200 ml śmietany 12%
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Dodatkowo:
- groszek ptysiowy lub grzanki
- zielona pietruszka
Chrzan
zetrzeć na tarce (w zależności czy wolicie ostrzejsze, czy mniej ostre smaki,
dodajcie więcej lub mniej chrzanu). Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem.
Do
bulionu dodać chrzan i kaszę – gotować około 20 minut.
Zupę
zmiksować, dodać śmietanę i chwile gotować aż zupa zgęstnieje. Żółtko zaprawić
musztardą, zahartować i dodać do zupy. Podgrzać – ale nie zagotować, żeby nie
ścieło się żółtko. Zupę doprawić sola i pieprzem.
Zupę
chrzanowa podawać z groszkiem ptysiowym lub z grzankami.
*zamiast
kaszy jaglanej do zupy można dodać ziemniaka pokrojonego w drobną kostkę
Smacznego
:- )
Zupa chrzanowa |
Fajny pomysł! Idealna na Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuń