Pudding chia z winnym rabarbarem |
Małe nasionka chie zachwyciły mnie przede wszystkim wyglądem – puddingi z nich przygotowane prezentują się zawsze tak uroczo :- ) Poza tym szałwia hiszpańska stała się ostatnio bardzo pożądanym nasionkiem. Nasiona chia to jedno z najlepszych roślinnych źródeł kwasów omega-3, których w naszej diecie często brakuje. Wspierają one układ nerwowy i serce (mają właściwości przeciwnadciśnieniowe i przeciwzakrzepowe), a także wzmacniają kości, stawy, odporność i zmniejszają ryzyko występowania problemów ze wzrokiem. Można wprowadzić ją do diety jako dodatek do owsianek, jogurtów lub sałatek. Najbardziej podoba mi się jednak pomysł na przygotowanie z nasion szałwii hiszpańskiej puddingu jako pysznego, lekkiego śniadania lub podwieczorku. Chia wystarczy wymieszać z ulubionym mlekiem i odstawić do lodówki na trzy godziny – łatwe, prawda? Ponieważ nie mają one konkretnego smaku należy podawać je z owocami, najlepiej kwaskowatymi np. z rabarbarem. I jeszcze jedna uwaga, jeśli nie możecie kupić nasion szałwii hiszpańskiej, to pamiętajcie, że pod ręką macie nasze rodzime siemię lniane, które bogatsze jest od niej w kwasy omega – 3, cynk, witaminę E, lignany i w dodatku działa osłaniająco i regenerująco na błonę przewodu pokarmowego.
Składniki:
- 200 ml ulubionego mleka
- 2 – 3 łyżki chia (szałwii hiszpańskiej)
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
Do
szklanego naczynia wsypać nasiona szałwii hiszpańskiej (2 łyżki kiedy wolicie
rzadszy pudding, 3 jeśli lubicie bardziej gęsty). Wlać mleko, dodać miód –
całość wymieszać i wstawić do lodówki. Po około 15 minutach ponownie wymieszać,
aby nasionka chia nie posklejały się. Pudding pozostawić w lodówce przez 3 – 4
godziny (najlepiej na całą noc).
Pudding
najlepiej smakuje z sezonowymi owocami (truskawkami, malinami, bananami,
pomarańczami itp.). W wersji ekskluzywnej polecam podać pudding z winnym
rabarbarem
Winny
rabarbar:
- 500 g rabarbaru
- 200 ml czerwonego wina
- 5 – 6 łyżek cukru
- miąższ z laski wanilii
Rabarbar
umyć, osuszyć i pokroić w około 3 cm kawałki. Na patelni zagotować wino z
cukrem i miąższem z laski wanilii. Do gorącego syropu wsypać rabarbar,
wymieszać w syropie i gotować na małym ogniu. Rabarbaru nie mieszać, od czasu
do czasu tylko potrząsać patelnią żeby się nie przypalił. Kiedy rabarbar będzie
miękki, a syrop dość gęsty, zdjąć z
ognia i ostudzić.
Rabarbar
podawać jako dodatek do puddingu z chia.
Smacznego
:- )
Pudding chia z winnym rabarbarem |
Pudding chia z winnym rabarbarem |
Pudding chia z winnym rabarbarem |
Ależ to apetycznie wygląda! Chętnie bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Jestem pod wrażeniem ...
OdpowiedzUsuńpyszny deser!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń