Zapowiada się kolejny piękny weekend, mam nadzieję, że spędzicie go aktywnie na świeżym powietrzu :- ) Na piknik warto zabrać ze sobą coś pysznego. Może skusicie się na pyszne babeczki z dodatkiem płatków owsianych i owoców? Do moich babeczek dodałam rabarbar (Junior go uwielbia), ale możecie zastąpić go truskawkami, wiśniami, morelami, wszystkim co macie akurat pod ręką.
Składniki
(przepis na 12 sztuk):
- 150 g owoców np. rabarbaru lub truskawek
- 150 g mąki pszennej,
- 100 g mąki razowej np. orkiszowej
- 50 g płatki owsiane
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 120 g ksylitolu
- ⅓ szklanki oleju
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Dodatkowo
- 1 gałązka rabarbaru
- 2 łyżki płatków owsianych lub żytnich
- papilotki
Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce najpierw mieszamy składniki suche (obie mąki, płatki
owsiane, proszek do pieczenia, sól). Jajka ubić na pianę z dodatkiem ksylitolu,
następnie dolać jogurt, a następnie olej
– wszystko wymieszać. Składniki suche wymieszać
z mokrymi. Na końcu dodać owoce pokrojone na mniejsze kawałki.
Ciastem wypełniamy formę na babeczki, wyłożoną papilotkami. Babeczki
posypać przed pieczeniem płatkami
owsianymi lub żytnimi i ozdobić kawałkiem rabarbaru (lub innego owocu).
Piec około 25 minut, w temperaturze 180°C. Babeczki wystudzić na
kratce.
Smacznego:- )
Kaloryczność 1
babeczki – ok.169 kcal
Białko – 4g
Tłuszcz – 8g
Węglowodany
- 60g
Błonnik - 1,5g
Takie muffiny na piknik są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńPiękne babeczki, planuję w niedługim czasie piknik z mężem, to zrobię takie na przekąskę :)
OdpowiedzUsuńDla mnie koniecznie z rabarbarem - pycha! :)
OdpowiedzUsuń