19 czerwca 2015

Granola jaglana

Pyszna granola z płatków jaglanych (bezglutenowa), która przyda się do przygotowania pożywnego, zdrowego śniadania albo deseru. Granola z dodatkiem słodkich bananów, suszonej aronii i chrupiących orzechów. Na blogu znajdziecie przepis na granolę truskawkową, ale ta jaglana ma zupełnie inny smak i nadaje się świetnie do chrupania między posiłkami. Jeśli macie ochotę na deser możecie wykorzystać ją do przygotowania wiśniowego szaleństwa ;- )
Składniki:
  • 2 szklanki płatków jaglanych
  • 2 banany
  • ½ szklanki suszonych owoców aronii
  • 3 łyżki posiekanych nerkowców
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Suszona aronię zalać wrzątkiem – tak aby woda przykryła owoce – zostawić na około pół godziny i odcedzić.
Obrane banany rozgnieść widelcem na gładką papkę, dodać płatki jaglane, nerkowce, migdały, słonecznik, namoczone owoce aronii, syrop klonowy oraz przyprawy – wszystko dokładnie wymieszać.
Granolę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekać przez 20 – 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Granola powinna być złocista a nawet lekko przypalona.
Podawać z ulubionym mlekiem lub jogurtem w towarzystwie sezonowych owoców.

Smacznego:- )
  
 

4 komentarze: