Pyszna granola z płatków jaglanych (bezglutenowa), która przyda się do przygotowania pożywnego, zdrowego śniadania albo deseru. Granola z dodatkiem słodkich bananów, suszonej aronii i chrupiących orzechów. Na blogu znajdziecie przepis na granolę truskawkową, ale ta jaglana ma zupełnie inny smak i nadaje się świetnie do chrupania między posiłkami. Jeśli macie ochotę na deser możecie wykorzystać ją do przygotowania wiśniowego szaleństwa ;- )
Składniki:
- 2 szklanki płatków jaglanych
- 2 banany
- ½ szklanki suszonych owoców aronii
- 3 łyżki posiekanych nerkowców
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 3 łyżki nasion słonecznika
- 3 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Suszona aronię zalać wrzątkiem – tak aby
woda przykryła owoce – zostawić na około pół godziny i odcedzić.
Obrane banany rozgnieść widelcem na
gładką papkę, dodać płatki jaglane, nerkowce, migdały, słonecznik, namoczone
owoce aronii, syrop klonowy oraz przyprawy – wszystko dokładnie wymieszać.
Granolę przełożyć na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia i zapiekać przez 20 – 30 minut w piekarniku rozgrzanym do
temperatury 180°C. Granola powinna być złocista a nawet lekko przypalona.
Podawać z ulubionym mlekiem lub jogurtem
w towarzystwie sezonowych owoców.
Smacznego:-
)
taka domowa najlepsza!
OdpowiedzUsuńAch, te zlepki! Kocham domową granolę :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńdomowa granola to jest to :) Pyszne!
OdpowiedzUsuń