18 czerwca 2015

Młoda kapusta

Młoda kapusta z kiełbasą
Młoda kapusta

Tyle pyszności teraz na straganach :- ) Młode marchewki, kalarepy, szparagi, fasolka, bób, buraczki – nie wiem co pierwsze ma trafić do kuchni; -) Dziś przepis na młodą kapustę z dodatkiem kiełbasy, która smakuje świetnie z chlebem albo z młodymi ziemniakami. Młodą kapustę możecie użyć także do przygotowania gołąbków, albo ugotować ją w całości i podać z podsmażaną na maśle bułką tartą.

Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty (ok. 800 g)
  • 250 g chudej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 2 – 3  łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ pęczka koperku
  • ½ szklanki wody
  • sól
  • domowy pieprz ziołowy
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego

Cebulę pokroić w kostkę, kiełbasę w półplasterki. Kapustę obrać z zewnętrznych liści, przekroić na ćwiartki i posiekać na drobne paseczki.
Na patelni rozgrzać mało klarowane i wrzucić kiełbasę. Kiedy się zarumieni, dodać cebulę, podsmażać aż się zeszkli. Dodać posiekana kapustę, wodę, liście laurowe, ziele angielskie. Całość gotować, często mieszając jakieś 10 – 15 minut, kapusta nie powinna być rozgotowana. Jeśli stwierdzicie, że płyn wyparował zbyt szybko, dodajcie jeszcze odrobinę wody. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i doprawić sola i domowym pieprzem ziołowym. Na końcu do kapusty dosypać drobno posiekany koperek.
Młodą kapustę podawać na ciepło z dodatkiem ulubionego chleba, młodych ziemniaków lub z kopytkami.

Smacznego :- )

młoda kapusta z kiełbasą
Młoda kapusta

bigos z młodej kapusty
Młoda kapusta
kapusta zasmażana z kiełbasą
Młoda kapusta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz