Młoda kapusta
Tyle pyszności teraz na straganach :- ) Młode marchewki, kalarepy, szparagi, fasolka, bób, buraczki – nie wiem co pierwsze ma trafić do kuchni; -) Dziś przepis na młodą kapustę z dodatkiem kiełbasy, która smakuje świetnie z chlebem albo z młodymi ziemniakami. Młodą kapustę możecie użyć także do przygotowania gołąbków, albo ugotować ją w całości i podać z podsmażaną na maśle bułką tartą.
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty (ok. 800 g)
- 250 g chudej kiełbasy
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 2 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- ½ pęczka koperku
- ½ szklanki wody
- sól
- domowy pieprz ziołowy
- 4 liście laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
Cebulę
pokroić w kostkę, kiełbasę w półplasterki. Kapustę obrać z zewnętrznych liści, przekroić
na ćwiartki i posiekać na drobne paseczki.
Na
patelni rozgrzać mało klarowane i wrzucić kiełbasę. Kiedy się zarumieni, dodać
cebulę, podsmażać aż się zeszkli. Dodać posiekana kapustę, wodę, liście
laurowe, ziele angielskie. Całość gotować, często mieszając jakieś 10 – 15 minut,
kapusta nie powinna być rozgotowana. Jeśli stwierdzicie, że płyn wyparował zbyt
szybko, dodajcie jeszcze odrobinę wody. Pod koniec gotowania dodać koncentrat
pomidorowy i doprawić sola i domowym pieprzem ziołowym. Na końcu do kapusty dosypać
drobno posiekany koperek.
Młodą
kapustę podawać na ciepło z dodatkiem ulubionego chleba, młodych ziemniaków lub
z kopytkami.
Smacznego
:- )
Młoda kapusta
|
Młoda kapusta |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz