Pewnie wszyscy znacie przepis na kruszona. To ciasto mojego dzieciństwa, pojawiające się na wielu rodzinnych spotkaniach. Ciekawe czy zgadniecie kto piecze najlepszego kruszona? Oczywiście mój tato, od którego dostałam ten przepis i kilka cennych wskazówek:- ) Tradycyjnie przygotowywane z owocami z kompotu np. z agrestem lub ze śliwkami. W mojej wiosennej wersji postanowiłam przygotować go z kwaśnym rabarbarem, który świetnie pasuje do tego ciasta.
Składniki:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
- 5 żółtek
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 cukier z wanilią
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
- 5 białek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Rabarbar:
- ok. 800 g obranego rabarbaru
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 8 łyżek płatków migdałowych
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do
pieczenia, zagnieść z posiekanym masłem, żółtkami, cukrem pudrem i waniliowym.
Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać trochę zimnej wody. Ciasto podzielić na ⅔
i
⅓.
Blachę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem
do pieczenia. Na spód wyłożyć ⅔ ciasta,
lekko docisnąć, wyrównać. Podpiec w
piekarniku rozgrzanym do 180ºC na złoty kolor (około 15 minut).
Białka
ubić z szczyptą soli na sztywną pianę po czym porcjami dodawać cukier . Ubijać
na najwyższych obrotach na sztywną i lśniącą pianę. Na końcu dodać łyżeczkę
mąki ziemniaczanej i dobrze rozmieszać.
Umyty i oczyszczony rabarbar pokroić na
2 – 3 cm kawałki i wymieszać z 5 łyżkami cukru i mąka ziemniaczaną.
Podpieczony
spód posypać 4 łyżkami płatków migdałowych. Na migdały wyłożyć rabarbar, pianę
z białek, pokruszoną resztę ciasta (⅓) i rozsypać resztę płatków migdałów.
Ciasto
piec w temperaturze 180ºC przez 50 – 60 minut. Jeśli ciasto będzie się zbytnio
rumienić przykryć je folią aluminiową.
Ciasto
wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego
:- )
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńMniam wspaniale wygląda :-)
OdpowiedzUsuńZnam te ciasto i bardzo je lubię, ładnie podane :)
OdpowiedzUsuńTo też moje ciasto z dzieciństwa i bardzo je lubię. A najbardziej wersje sezonowe - na przykład z rabarbarem albo z malinami :). Twoje wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne,ubóstwiam wersje sezonowe z rabarbarem -jeden składnik a mnóstwo pyszności .Twoje wygląda pysxnie !!
OdpowiedzUsuń