Wyjątkowa sałatka ziemniaczana, która idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu lub nagrilla. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na sałatki z ziemniakami ale ten jest wyjątkowy :- ) Kilka pysznych, sezonowych produktów, lekki sos winegret i kilka minut pracy :- ) Dla mnie to HIT tegorocznego sezonu grillowego. Do sałatki możecie dodać także posiekany koperek, ja musiałam z niego zrezygnować, ponieważ męska część rodzinki nie przepada za nim. Skusicie się na taka sałatkę?
Składniki
(6 – 8 porcji):
- 600 g młodych ziemniaków
- 4 – 5 ogórków małosolnych
- 1 czerwona cebula
- ½ pęczka szczypiorku lub dymki
Sos:
- 3 łyżki ulubionego oleju
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka miodu
- szczypta soli
- szczypta domowego pieprzu ziołowego lub czarnego świeżo zmielonego
Ziemniaki
ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w plasterki. Ogórki pokroić w
plasterki, cebulę w cienkie półplasterki, szczypiorek posiekać. Wszystkie
składniki delikatnie połączyć. Wymieszać wszystkie składniki sosu, dodając na
końcu do smaku sól i pieprz. Najczęściej sosy mieszam w małym słoiczku, dodaję
wszystkie składniki i energicznie nim potrząsam – zawsze wychodzi idealna
emulsja. Sosem zalać sałatkę, delikatnie wymieszać i schłodzić. Podawać jako
dodatek do obiadu lub grilla.
Smacznego
:- )
Źródło
przepisu: Lawendowy dom
ciekawa sałatka :) i bardzo prosty przepis!
OdpowiedzUsuńSuper - pierwszy raz taką widzę. Hmm, ale sposób przygotowania w słoiku to też fajna propozycja podania dania - do pracy w sam raz w taki słoik :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia, bardzo zachęcają do zrobienia sałatki. Obiecuję wypróbować:)
OdpowiedzUsuń