5 sierpnia 2015

Sałatka ziemniaczana

Wyjątkowa sałatka ziemniaczana, która idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu lub nagrilla. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na sałatki z ziemniakami ale ten jest wyjątkowy :- ) Kilka pysznych, sezonowych produktów, lekki sos winegret i kilka minut pracy :- ) Dla mnie to HIT tegorocznego sezonu grillowego. Do sałatki możecie dodać także posiekany koperek, ja musiałam z niego zrezygnować, ponieważ męska część rodzinki nie przepada za nim. Skusicie się na taka sałatkę?

Składniki (6 – 8 porcji):
  • 600 g młodych ziemniaków
  • 4 – 5 ogórków małosolnych
  • 1 czerwona cebula
  • ½ pęczka szczypiorku lub dymki
Sos:
  • 3 łyżki ulubionego oleju
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli
  • szczypta domowego pieprzu ziołowego lub czarnego świeżo zmielonego

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w plasterki. Ogórki pokroić w plasterki, cebulę w cienkie półplasterki, szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki delikatnie połączyć. Wymieszać wszystkie składniki sosu, dodając na końcu do smaku sól i pieprz. Najczęściej sosy mieszam w małym słoiczku, dodaję wszystkie składniki i energicznie nim potrząsam – zawsze wychodzi idealna emulsja. Sosem zalać sałatkę, delikatnie wymieszać i schłodzić. Podawać jako dodatek do obiadu lub grilla.

Smacznego :- )


Źródło przepisu: Lawendowy dom

 



3 komentarze :

  1. ciekawa sałatka :) i bardzo prosty przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super - pierwszy raz taką widzę. Hmm, ale sposób przygotowania w słoiku to też fajna propozycja podania dania - do pracy w sam raz w taki słoik :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcia, bardzo zachęcają do zrobienia sałatki. Obiecuję wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń