Brokuł zapiekany z kurczakiem |
Jako dziecko nie przepadałam za brokułami, zazwyczaj podawane były rozgotowane, polane masłem z bułką tartą. Dopiero kiedy odkryłam, że warzywa smakują najlepiej kiedy pozostają jędrne i chrupkie, doceniłam jego smak i jego własności prozdrowotne. Mam więc dziś dla Was przepis na brokuła zapiekanego z piersią kurczaka i serem. To pomysł na szybki obiad, który powinien smakować całej rodzinie.
Składniki:
- mała podwójna pierś kurczaka
- sól
- domowy pieprz ziołowy
- 2 łyżki oleju
- 1 duży brokuł
- 1 por
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 150 g ostrego sera (np.: cheddar)
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka pietruszki
- 1 łyżeczka domowej vegety
- ½ szklanki bulionu lub wywaru z warzyw
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z kości
i błon, pokroić w kostkę. Patelnie rozgrzać wlać łyżką oleju, gdy będzie gorący
wrzucić kurczaka, posolić i popieprzyć – smażyć na mocnym ogniu około 5 – 7 minut, aż kurczak się zarumieni.
Kurczaka odłożyć.
W garnku ugotować osoloną wodę. Wrzucić
różyczki brokułów i gotować 2 – 3 minuty – odcedzić.
Na tej samej patelni, na której smażony
być kurczak, podgrzać łyżkę oliwy i wrzucić pokrojony czosnek, cebulę i por –
smażyć, aż się zeszkli. Bulion wymieszać z tymiankiem, pietruszką i domową vegetą.
Do cebuli dodać podsmażonego kurczaka i różyczki brokuła, zalać bulionem z
przyprawami i wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać
startym żółtym serem, przykryć folią aluminiową i zapiekać około 20 minut, aż
ser się rozpuści i zacznie bulgotać. Zdjąć folię i podpiec 2 – 3 minuty, aby
ser się lekko zarumienił.
Smacznego:- )
Brokuł zapiekany z kurczakiem |
Świetne połączenie. Ja często jeszcze dodaje do tego makaron:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie brokuła z kurczakiem ;) Świetny przepis :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńoj, lubię takie dania! na pewno kiedyś zrobię :)
OdpowiedzUsuń