18 września 2015

Brokuł zapiekany z kurczakiem

zapiekanka z brokuła i piersi kurczaka
Brokuł zapiekany z kurczakiem
Jako dziecko nie przepadałam za brokułami, zazwyczaj podawane były rozgotowane, polane masłem z bułką tartą. Dopiero kiedy odkryłam, że warzywa smakują najlepiej kiedy pozostają jędrne i chrupkie, doceniłam jego smak i jego własności prozdrowotne. Mam więc dziś dla Was przepis na brokuła zapiekanego z piersią kurczaka i serem. To pomysł na szybki obiad, który powinien smakować całej rodzinie.

Składniki:
  • mała podwójna pierś kurczaka
  • sól
  • domowy pieprz ziołowy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duży brokuł
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g ostrego sera (np.: cheddar)
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka pietruszki
  • 1 łyżeczka domowej vegety
  • ½ szklanki bulionu lub wywaru z warzyw

Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z kości i błon, pokroić w kostkę. Patelnie rozgrzać wlać łyżką oleju, gdy będzie gorący wrzucić kurczaka, posolić i popieprzyć – smażyć na mocnym ogniu około  5 – 7 minut, aż kurczak się zarumieni. Kurczaka odłożyć.
W garnku ugotować osoloną wodę. Wrzucić różyczki brokułów i gotować 2 – 3 minuty – odcedzić.
Na tej samej patelni, na której smażony być kurczak, podgrzać łyżkę oliwy i wrzucić pokrojony czosnek, cebulę i por – smażyć, aż się zeszkli. Bulion wymieszać z tymiankiem, pietruszką i domową vegetą. Do cebuli dodać podsmażonego kurczaka i różyczki brokuła, zalać bulionem z przyprawami i wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym żółtym serem, przykryć folią aluminiową i zapiekać około 20 minut, aż ser się rozpuści i zacznie bulgotać. Zdjąć folię i podpiec 2 – 3 minuty, aby ser się lekko zarumienił.

Smacznego:- )


 zapiekanka z brokuła i piersi kurczaka 

Zapiekanka z brokuła i piersi kurczaka

zapiekanka z brokuła i piersi kurczaka
Brokuł zapiekany z kurczakiem

3 komentarze :

  1. Świetne połączenie. Ja często jeszcze dodaje do tego makaron:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam połączenie brokuła z kurczakiem ;) Świetny przepis :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj, lubię takie dania! na pewno kiedyś zrobię :)

    OdpowiedzUsuń