28 października 2015

Kasza jaglana z jarmużem i cieciorką

Kasza jaglana z cukinią, jarmużem i ciecierzycą
Kasza jaglana z jarmużem i cieciorką
Choć  jesień w tym roku taka piękna i słoneczna, z dnia na dzień robi się co raz zimniej. Przyda się więc  przepis na proste,  rozgrzewające danie, które możecie podać na obiad lub na kolację. Głównym składnikiem jest moja ulubiona kasza jaglana i porcja pysznych, zdrowych warzyw. Cukinia, cieciorka i wciąż odkrywany przeze mnie jarmuż. 

Kasza jaglana:
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta soli
  • szczypta kurkumy
  • 1 szklanka wody
Warzywa:
  • 2 małe cukinie (ok. 380 g)
  • 130 g ciecierzycy z puszki
  • 2 duże garście posiekanego jarmużu 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • ½ łyżeczki domowego ziołowego pieprzu
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½  łyżeczki mielonej kolendry
  • sól
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
Dodatkowo:
  • ½ pęczka posiekanego szczypiorku
Kaszę jaglana wsypać do garnka i chwilę prażyć, aż zacznie ładnie pachnieć (nie przypalić kaszy!). Kaszę przepłukać wrzątkiem (będzie pryskać, proponuję więc użyć pokrywki). Dodać szklankę gorącej wody, szczyptę soli, kurkumy i łyżeczkę masła. Kaszę gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez około 10 – 15 minut, aż wchłonie całą wodę. Odłożyć pokrywkę i ostudzić.

Cukinię pokroić w plasterki, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć na patelni z łyżką masła klarowanego. Chwilę podsmażać, dodać pokrojoną w piórka cebulę i posiekany drobno czosnek. Chwilę smażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać jarmuż i cieciorkę – dusić, często mieszając, aż jarmuż zmięknie. Całość doprawić solą pieprzem, papryka i kolendrą. Warzywa wymieszać z ugotowaną wcześniej kaszą jaglaną. Na koniec doprawić sokiem z cytryny, miodem, ewentualnie solą i pieprzem ziołowym. Przed podaniem obficie posypać szczypiorkiem.

Smacznego :- )


Cukinia, jarmuż i ciecierzyca z dodatkiem kaszy jaglanej
Kasza jaglana z jarmużem i cieciorką

Kasza jaglana z warzywami
Kasza jaglana z jarmużem i cieciorką

4 komentarze:

  1. świetne danie, apetyczne i pożywne!

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy przepis :) wszystkie składniki bardzo lubię, muszę kiedyś wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne połączenie składników i smaków.Potwierdzam:smakuje rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń