Do naszych ulubionych jesiennych zup należy aksamitna zupa dyniowa. Ale co roku staram się ugotować przynajmniej jedną nową zupę dyniową. W tym roku wybór padł na zupę dyniową z kasztanami którą już od dawna miałam w planach. Zupa jest pyszna! Delikatna, aksamitna, lekka i lekko orzechowa od jadalnych kasztanów. Kasztany też ładnie ją zagęszczają i sprawiają, że jest bardzo sycąca. Jeśli uda Wam się dostać gotowane jadalne kasztany, serdecznie namawiam do ugotowania takiej zupy.
Składniki:
- 800 g obranej dyni
- 150 g białej części pora
- 3 ząbki czosnku
- 200 g gotowanych kasztanów jadalnych
- 1 l rosołu
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżeczki tymianku
- 1 – 2 łyżki soku z cytryny
- chili do smaku
Pora
umyć i pokroić w półplasterki. Dynię obrać i pokroić w grubą kostkę. Czosnek drobno
posiekać.
W
garnku rozgrzać łyżkę masła klarowanego i podsmażyć pora, tak aby się zeszklił,
ale pilnować, żeby się nie przypalił. Dodać czosnek i jeszcze chwilę całość
smażyć, cały czas mieszając. Dodać dynię, tymianek i bulion – gotować, aż dynia
będzie miękka i zacznie się rozpadać. Kilka kasztanów zostawić do dekoracji,
resztę posiekać i dodać do zupy. Gotować jeszcze 15 minut, po czym wszystko
dokładnie zmiksować na gładką, aksamitną zupę. Zupę doprawić do smaku solą,
chili i sokiem z cytryny – jeszcze raz zagotować.
Zupę
podawać z posiekanymi kasztanami i świeżymi listkami tymianku (lub natki
pietruszki).
Smacznego
:- )
w wersji z kasztanami jeszcze nie próbowałam ;)
OdpowiedzUsuń