Syrop z czarnego bzu |
Sok z czarnego bzu jest składnikiem wielu preparatów farmaceutycznych (na przeziębienie, na odporność), które często kupuję jesienią i zima kiedy coś nas dopada. Ponieważ w tym roku zamiast grzybów znalazłam w lesie cudne krzaki czarnego bzu, postanowiłam zrobić zapasy domowego soku. Syrop z czarnego bzu świetnie smakuje jako dodatek do herbaty i deserów, ale przede wszystkim ma wiele właściwości prozdrowotnych. Zwalcza gorączkę, łagodzi kaszel, ma działanie moczopędne i oczyszczające krew ze szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn - idealny w czasie przeziębienia.
Składniki:
- 1 kg obranych owoców czarnego bzu
- ¾ kg cukru
- 1 szklanka wody
- sok z ½ cytryny
Czarny
bez umyć, osuszyć, obrać, pozbywając się suchych, niedojrzałych owoców. Wrzucić
do garnka, zasypać cukrem i dolać wodę.
Gotować, aż owoce zaczną pękać i
puszczać sok. Durszlakiem trochę podusić owoce i ponownie zagotować. Sok
przelać przez gęste sito (lub przez gazę). Sok jeszcze raz zagotować dodając sok
z cytryny. Gotujący się syrop przelać do wyparzonych butelek lub słoików,
zakręcić, odwrócić do góry dnem i wystudzić.
Smacznego
:- )
Syrop z czarnego bzu |
Cudowny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny! *.*
Jakiś czas temu u jednej z blogerek czytałam o cudownych właściwościach czarnego bzu, ale niestety nie mam gdzie go nazbierać :( a Twój syrop musi być pewnie bardzo dobry :)
OdpowiedzUsuń