5 października 2015

Syrop z czarnego bzu

sok z owoców czarnego bzu, syrop na kaszel
Syrop z czarnego bzu
Sok z czarnego bzu jest składnikiem wielu preparatów farmaceutycznych (na przeziębienie, na odporność), które często kupuję jesienią i zima kiedy coś nas dopada. Ponieważ w tym roku  zamiast grzybów znalazłam w lesie cudne krzaki czarnego bzu, postanowiłam zrobić zapasy domowego soku. Syrop z czarnego bzu świetnie smakuje jako dodatek do herbaty i deserów, ale przede wszystkim ma wiele właściwości prozdrowotnych. Zwalcza gorączkę, łagodzi kaszel, ma działanie moczopędne i oczyszczające krew ze szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn - idealny w czasie przeziębienia.

Składniki:
  • 1 kg obranych owoców czarnego bzu
  • ¾ kg cukru
  • 1 szklanka wody
  • sok z ½ cytryny
Czarny bez umyć, osuszyć, obrać, pozbywając się suchych, niedojrzałych owoców. Wrzucić do garnka, zasypać  cukrem i dolać wodę. Gotować,  aż owoce zaczną pękać i puszczać sok. Durszlakiem trochę podusić owoce i ponownie zagotować. Sok przelać przez gęste sito (lub przez gazę). Sok jeszcze raz zagotować dodając sok z cytryny. Gotujący się syrop przelać do wyparzonych butelek lub słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem i wystudzić.


Smacznego :- )


sok z czarnego bzu, syrop na kaszel

sok z czarnego bzu, syrop z hyczki

sok z czarnego bzu, syrop na kaszel,
Syrop z czarnego bzu

2 komentarze:

  1. Cudowny pomysł! :)
    Musi być pyszny! *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakiś czas temu u jednej z blogerek czytałam o cudownych właściwościach czarnego bzu, ale niestety nie mam gdzie go nazbierać :( a Twój syrop musi być pewnie bardzo dobry :)

    OdpowiedzUsuń