19 października 2015

Ciasto jabłkowe z orzechami

Jabłecznik z orzechami włoskimi
Ciasto jabłkowe z orzechami
Macie ochotę na kawałek pysznego ciasta na jesienną chandrę? Jeśli tak to szybko kupcie kilka jabłek i sporą porcję orzechów włoskich (mąkę i jajka na pewno znajdziecie w domu). Najwięcej czasu zajmuje obieranie jabłek i ich krojenie, resztę robi się błyskawicznie. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem, wiórkami czekolady lub polać odrobiną płynnego miodu (ten ostatni sposób podania wymyślił Junior).

Składniki:
  • 4 – 5 jabłek
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • ⅓ szklanki oleju
  • 1 ⅓ szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka grubo zmielonych orzechów włoskich
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka umyć, podzielić na ćwiartki, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.

Piekarnik rozgrzać do 180°C, grzanie „góra i dół”. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i lekko wysmarować tłuszczem.

Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą pianę, dolać olej i jeszcze chwilę miksować. Do masy jajecznej dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Na koniec dosypać pół szklanki orzechów włoskich i ¾ pokrojonych jabłek – wymieszać. Ciasto przełożyć do formy. Na wierzchu ułożyć resztę (1/4) jabłek i posypać reszta orzechów włoskich.
Ciasto piec 45 – 55 minut do tzw. „suchego patyczka”.

Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem,  posypać wiórkami gorzkiej czekolady lub polać odrobiną płynnego miodu (ten sposób wymyślił Junior).

Smacznego:- )

Jabłecznik z orzechami włoskimi
Ciasto jabłkowe z orzechami

Jabłecznik z orzechami włoskimi
Ciasto jabłkowe z orzechami

Jabłecznik z orzechami włoskimi
Ciasto jabłkowe z orzechami

6 komentarzy: