Kasza jaglana z boczniakami i czarnym sezamem |
Ostatnio przypomniałam sobie o boczniakach :- ) Świetnie zastępują pieczarki i urozmaicają jesienną dietę. Na blogu znajdziecie przepis na pyszna zupę z boczniaków, ale świetnie smakują podsmażone z cebulą i posypane natką pietruszki. Za to dziś proponuję Wam przepis na kaszę jaglaną z dodatkiem boczniaków i warzyw. Tym razem obok grzybów na patelni wylądowała chrupiąca marchew, papryka, czarna rzepa i odrobina czarnego sezam. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak przygotowana kasza :)
Kasza :
½ szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
szczypta soli
szczypta kurkumy
Kaszę jaglana wsypać do garnka i chwilę prażyć, aż zacznie ładnie pachnieć
(nie przypalić kaszy!). Kaszę przepłukać wrzątkiem (będzie pryskać, proponuję
więc użyć pokrywki). Dodać szklankę gorącej wody, szczyptę soli i kurkumy. Kaszę gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez około 10 –
15 minut, aż wchłonie całą wodę. Odłożyć pokrywkę i ostudzić.
Warzywa:
- 500 g boczniaków
- 1 cebula
- biała część pora
- 2 łyżka masła klarowanego
- 1 mniejsza papryka
- 1 marchew
- 1 czarna rzepa
- 2 ząbki czosnku
- ½ pęczka natki pietruszki
- 1 – 2 łyżki czarnego sezamu
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soli słonecznej
- domowy pieprz ziołowy
- sól
Boczniaki umyć osuszyć, pokroić w
paseczki. Cebulę pokroić w piórka, por pokroić w ok. 5 cm paseczki. Na
rozgrzaną patelnię wrzucić 1 łyżkę klarowanego masła i zeszklić cebulę i por.
Dodać boczniaki, posolić i popieprzyć i smażyć na złoto często mieszając.
Grzyby przełożyć na talerz.
Paprykę, marchew, czarna rzepę pokroić w
słupki tzw. „julienne”. Czosnek pokroić w cienkie plasterki, a natkę pietruszki
drobno posiekać. Na patelnie wrzucić drugą łyżkę masła i warzywa doprawione
słoneczną solą i ziołowym pieprzem. Smażyć często mieszając aż warzywa zmiękną
ale wciąż będą chrupkie. Dodać wcześniej przygotowane grzyby oraz sezam – całość
doprawić miodem, ewentualnie solą i pieprzem. Na koniec do warzyw dodać
ugotowaną kaszę jaglaną oraz natkę pietruszki, dobrze wymieszać cały czas
podgrzewając. Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa.
Smacznego:- )
Kasza jaglana z boczniakami i czarnym sezamem |
Kasza jaglana z boczniakami i czarnym sezamem |
Kasza jaglana z boczniakami i czarnym sezamem |
wygląda pysznie! :) muszę poszukać boczniaków w sklepie
OdpowiedzUsuń