29 kwietnia 2014

Zupa z boczniaków

Zupa z boczniaków
Lekka, sycąca zupa z boczniaków zwana wegetariańskimi „flakami”. Trochę dziwnie stawiać obok siebie te dwa wyrazy i pewnie wielu się wzdryga słysząc takie zestawienie: ) Faktem jednak pozostaje, że użyte przyprawy i konsystencja boczniaków sprawiają, ze zupa bardzo przypomina tradycyjny polski przysmak. Boczniaki dostępne są w sklepach przez cały rok podobnie jak pieczarki warto więc wprowadzić je do diety, tym bardziej, że są bogatym źródłem witamin z grupy B i soli mineralnych. Najczęściej smażę je podobnie jak grzyby leśne w  panierce, ale przyznam, ze zupą jestem zachwycona.

Jak ugotować zupę z boczniaków? 

Wywar warzywny:
  • 1 mała cebula
  • zielone liście pora
  • 3 gałązki pietruszki
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka ziaren  pieprzu
  • 1 czubata łyżeczka tymianku (lub gałązka świeżego)
  • 2 l wody
  • sól 

Do zimnej wody włożyć warzywa i przyprawy – doprowadzić do wrzenia. Gotować częściowo przykryte na małym ogniu przez około 20 minut. Wywar odcedzić.

 Składniki:
  • 500 g boczniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • biała część pora
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki  gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, świeżo mielony pieprz

W czasie kiedy gotuje się wywar pokroić cebulę w piórka, por i czosnek w krążki, marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa wrzucić na patelnię z 1 łyżką masła klarowanego dodając kurkumę, kminek, imbir, gałkę muszkatołową. Smażyć około 7 minut.
 Podsmażone warzywa wrzucić do wywaru.
Boczniaki pokroić w około 5 mm paseczki, podsmażyć na łyżce masła klarowanego na złoto, doprawić solą i pieprzem. Grzyby dodać do wywaru z warzywami gotować około 20 minut do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania doprawić majerankiem, solą i pieprzem.

Smacznego :- )

Zupa z boczniaków
Zupa z boczniaków

Zupa z boczniaków



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz