Kokosowe ciastka owsiane |
Jeśli nie macie jeszcze ochoty na pierniki, makowce i serniki, może skusicie się na ciastka owsiane? Dziś przepis na takie właśnie ciasteczka z całą masą górskich płatków owsianych, wiórków kokosowych i odrobiną śmietany. Miękkie w środku, lekko chrupiące na zewnątrz, można śmiało przechowywać je kilka dni w puszce, choć to mało prawdopodobne, znikają błyskawicznie. Takie domowe ciastka idealnie nadają się jako sycąca, szybka przekąska lub podwieczorek. Mam nadzieję, że się skusicie :)
Składniki (ok. 20 ciastek):
- 1 ¼ szklanka płatków owsianych górskich
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- ¼ szklanki śmietany 18%
- 50 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru z wanilią
- ½ łyżeczki sody
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Wiórki kokosowe rozdrobnić w blenderze.
Wiórki kokosowe rozdrobnić w blenderze.
Masło
podgrzać ze śmietaną, cukrem i miodem tylko do połączenia składników. Do masy
dodać płatki owsiane wymieszane z sodą, rozdrobnione wiórki kokosowe i jajko. Masa
powinna być lepka z przewaga płatków owsianych (jeśli jest zbyt mokra dodać
trochę więcej płatków wsianych). Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego,
układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a każde ciastko lekko spłaszczyć.
Ciastka piec na złoty kolor około 12 –
18 minut i zostawić do wystygnięcia na blaszce.
Smacznego :- )
Źródło przepisu: Smakołyki Bereniki
Kokosowe ciastka owsiane |
Kokosowe ciastka owsiane |
Kokosowe ciastka owsiane |
wyglądają bardzo smacznie i zrobiłaś piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńTo fajniejsza opcja kokosanek, a przede wszystkim zdrowsza:)
OdpowiedzUsuńA mozna uzyc jogurtu naturalnego zamiast smietany?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można użyć jogurtu. Nie podgrzewaj go jednak z masłem, cukrem i miodem tylko dodaj go osobno:) Jeśli okazało by się, ze ciasto jest za suche dodaj jeszcze trochę jogurtu :)
UsuńCzy zamiast jogurtu można dać mleko ?
OdpowiedzUsuńTak zamiast śmietany można użyć mleka :) Jeśli masa będzie za rzadka dodać trochę więcej płatków owsianych.
Usuń