Delikatna Panna Cotta z ziarenkami maku |
Składnik na małą foremkę keksówkę:
- 600 ml mleka
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki żelatyny
- 200 ml jogurtu greckiego
- 2 – 3 łyżki maku
- 2 łyżki drobno posiekanej skórki pomarańczowej
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki likieru pomarańczowego (lub innego aromatycznego alkoholu)*
Dodatkowo
- 2 łyżki skórki pomarańczowej do dekoracji
Do mleka dodać miód, laskę wanilii z wydrążonymi nasionkami, oraz posiekana skórkę pomarańczową i mak, podgrzewać, aż mleko zacznie wrzeć. Żelatynę namoczyć w wodzie odstawić do napęcznienia na 10 minut. Żelatynę dodać do mleka – mieszać do rozpuszczenia. Gdy mleko się wystudzi i zacznie lekko tężeć dodać jogurt (i ewentualnie alkohol), całość dobrze wymieszać. Na dno keksówki wysypać skórkę pomarańczową i delikatne przełożyć mleczno – makowa masę. Schłodzić w lodówce.
*jeśli Panna Cottę będą jadły dzieci alkohol można pominąć
Smacznego :- )
Delikatna Panna Cotta z ziarenkami maku |
Delikatna Panna Cotta z ziarenkami maku |
Delikatna Panna Cotta z ziarenkami maku |
Przepis bierze udział w konkursie #mój piękny stół
Serdecznie zapraszam na stronę http://mojpieknystol.pl
bardzo smacznie wygląda :) i tak delikatnie!
OdpowiedzUsuń