4 grudnia 2015

Zupa pieczarkowa zabielana kaszą jaglaną

zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa zabielana kaszą jaglaną
Co powiecie na zupę – krem z pieczarek? Smaczna, rozgrzewająca zupa, którą zabieliłam kasza jaglaną – ostatnio to mój ulubiony sposób. Smakuje wybornie, a w dodatku to świetny sposób na przemycenie kaszy w codziennych posiłkach. Jeśli macie pod ręka leśne grzyby konieczne dodajcie ich garść do zupy, jej smak stanie się bardziej wyrazisty i szlachetny. Zupę podałam z groszkiem ptysiowym, ale świetnie do niej pasują także chrupiące grzanki.

Składniki:
500 g pieczarek
biała część pora
1 pietruszka
50 g kaszy jaglanej
1 łyżka masła klarowanego
1 ½ l bulionu
garść suszonych grzybów*
3 łyżeczki soli słonecznej
1 łyżeczka domowego pieprzu ziołowego

Dodatkowo:
posiekana natka pietruszki
groszek ptysiowy

Pora pokroić w półkrążki, pieczarki w plasterki. Pietruszkę zatrzeć na grubych oczkach. Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut . Kaszę jaglana przepłukać pod bieżącą wodą i przelać wrzątkiem
W garnku rozgrzać masło, wsypać por i chwilę dusić aż się zeszkli, dodać pieczarki i pietruszkę, odcedzone grzyby oraz przyprawy (sól , pieprz ziołowy),  dusić 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Do warzyw dodać kaszę jaglaną i  bulion gotować 20 -30 minut, aż kasza będzie rozgotowana.  Zupę miksować tak długo, aby powstał gęsty aksamitny krem. Jeśli zupa jest za gęsta dodać trochę gorącej wody lub bulionu. Jeśli to konieczne doprawić zupę solą i pieprzem. Zupę podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami, posypaną natka pietruszki.

*suszone grzyby w przepisie można pominąć


Smacznego :- )


zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa zabielana kaszą jaglaną

krem z pieczarek
Zupa pieczarkowa zabielana kaszą jaglaną

krem z pieczarek
Zupa pieczarkowa zabielana kaszą jaglaną


2 komentarze: