Wigilijna kapusta z pieczarkami i żurawiną |
Kapusta z grzybami to u mnie danie obowiązkowe na wigilijnym stole. Kapustę warto przygotować kilka dni wcześniej. Nie tylko zaoszczędzi nam to czasu, ale pozwoli by „przegryzła się” i przeszła smakami. Wigilijną kapustę można zawekować albo po prostu zamrozić. Dziś podaję Wam przepis na kapustę z dodatkiem pieczarek (które śmiało można zastąpić grzybami leśnymi) i żurawiny. Jeśli lubicie bardziej tradycyjne smaki polecam przepis na moją ulubiona kapustę z grzybami.
Farsz z kiszonej kapusty:
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 łyżka klarowanego masła
- ¾ szklanki białego wina
- 100 g suszonej żurawiny
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka kminku
- świeżo zmielony pieprz
- sól
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki
oczyścić i pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić łyżkę masła klarowanego i
zeszklić cebulę. Do cebuli dodać pieczarki lekko je osolić i oprószyć pieprzem,
podsmażać często mieszając.
Kapustę jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać pod
bieżącą wodą, posiekać. Do podsmażonych pieczarek dodać kapustę zalać białym
winem i gotować do miękkości. Jeśli to konieczne do kapusty dolać trochę wody. Do
kapusty dodać żurawinę – wszystko dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą,
pieprzem, kminkiem i sosem sojowym (powinna być dość pikantna i aromatyczna).
Jeśli kapusta jest za kwaśna można ją dosłodzić odrobiną miodu.
Smacznego :- )
Wigilijna kapusta z pieczarkami i żurawiną |
Wigilijna kapusta z pieczarkami i żurawiną |
Wigilijna kapusta z pieczarkami i żurawiną |
Żurawina do kapusty? To musi być bardzo ciekawe połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj tego połączenia :) Kapusta smakuje wyśmienicie :)
Usuńspróbuję w tym roku zrobić taki farsz do pasztecików :)
OdpowiedzUsuń