9 grudnia 2015

Wigilijna kapusta z pieczarkami i żurawiną

kapusta z grzybami
Wigilijna kapusta z pieczarkami i żurawiną
Kapusta z grzybami to u mnie danie obowiązkowe na wigilijnym stole. Kapustę warto przygotować kilka dni wcześniej. Nie tylko zaoszczędzi nam to czasu, ale pozwoli by „przegryzła się” i przeszła smakami. Wigilijną kapustę można zawekować albo po prostu zamrozić. Dziś podaję Wam przepis na kapustę z dodatkiem pieczarek (które śmiało można zastąpić grzybami leśnymi) i żurawiny. Jeśli lubicie bardziej tradycyjne smaki polecam przepis na moją ulubiona kapustę z grzybami.

Farsz z kiszonej kapusty:
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • ¾ szklanki białego wina
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka kminku
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól


Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić łyżkę masła klarowanego i zeszklić cebulę. Do cebuli dodać pieczarki lekko je osolić i oprószyć pieprzem, podsmażać często mieszając. 
Kapustę jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać pod bieżącą wodą, posiekać. Do podsmażonych pieczarek dodać kapustę zalać białym winem i gotować do miękkości. Jeśli to konieczne do kapusty dolać trochę wody. Do kapusty dodać żurawinę – wszystko dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, kminkiem i sosem sojowym (powinna być dość pikantna i aromatyczna). Jeśli kapusta jest za kwaśna można ją dosłodzić odrobiną miodu.


Smacznego :- )

kapusta z grzybami
Wigilijna kapusta z pieczarkami i żurawiną

kapusta z grzybami
Wigilijna kapusta z pieczarkami i żurawiną

kapusta z grzybami
Wigilijna kapusta z pieczarkami i żurawiną

3 komentarze:

  1. Żurawina do kapusty? To musi być bardzo ciekawe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj tego połączenia :) Kapusta smakuje wyśmienicie :)

      Usuń
  2. spróbuję w tym roku zrobić taki farsz do pasztecików :)

    OdpowiedzUsuń