Kapuśniaczki |
Kiedy zobaczyłam te zakręcone kapuśniaczki, od razu wiedziałam, że muszę je upiec. Nadarzyła się też okazja – świąteczny kiermasz, jak co roku organizowany w szkole Juniora. Kapuśniaczki sprzedawały się świetnie, mogę więc je Wam polecić na nadchodzące Święta. Delikatne, puszyste drożdżowe bułeczki z nadzieniem z kiszonej kapusty z pieczarkami i żurawiną. Polecam także przepis na paszteciki do barszczu, które robiłam w zeszłym roku. Kapuśniaczki najlepiej smakują jeszcze ciepłe, prosto wyjęte z piekarnika, ale można je w prosty sposób podgrzać na patelni albo w tosterze.
Farsz:
lub
Składniki na ciasto (30 – 40
sztuk):
- 250 g mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki mąki
- 600 g mąki pszennej typ 450
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 120 g masła
- ½ łyżeczki soli
Dodatkowo:
- białko wymieszane z 2 łyżkami mleka do posmarowania pasztecików
- czarnuszka, siemię lniane, kminek
Kapuśniaczki |
Mleko podgrzać tak aby było lekko
ciepłe. W mleku rozpuścić drożdże i
wymieszać z cukrem i 3 łyżkami mąki – odstawić do wyrośnięcia na 15 – 20 minut.
Masło roztopić i przestudzić.
Mąkę przesiać i wymieszać z solą, dodać
zaczyn, jajko, żółtka i wyrobić ciasto. Stopniowo dodawać roztopione masło,
wyrabiać aż ciasto stanie się elastyczne. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką
miski, przykryć lniana ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
(około 1 godziny).
Połowę ciasta rozwałkować na prostokąt o grubości około ½ cm (lub grubsze jeśli
wolicie większe paszteciki). Z ciasta wykroić kółka. Za pomocą szklanki o
mniejszej średnicy wyciąć łuki (jak na zdjęciu). Na środku każdego krążka
wyłożyć porcję kapusty. Boki ciasta przełożyć (z prawej na lewą stronę i z lewej
na prawą).
Kapuśniaczki układać na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia, przykryć lniana ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia
na około 20 minut. Posmarować białkiem
rozkłóconym z 2 łyżkami mleka. Kapuśniaczki posypać wg uznania czarnuszką, siemieniem
lnianym lub kminkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez około 15 – 20
minut w zależności od wielkości i pożądanego stopnia zarumienienia.
Kapuśniaczki podawać jako dodatek do barszczu.
Smacznego :- )
Źródło przepisu : Zjem to
Kapuśniaczki |
Kapuśniaczki |
Kapuśniaczki |
jakie ładne! kradnę pomysł na zakręcenie :)
OdpowiedzUsuń