18 stycznia 2016

Pęczotto alla milanese

kaszotto z parmezanem
Pęczotto alla milanese
Pęczak to po kaszy jaglanej moja (i chłopaków) druga ulubiona kasza. Lubię ją za jej orzechowy smak, duże ziarenka, które przyjemnie mnożna rozgryzać i delektować się smakiem. Junior lubi pęczak bo to najlepsza kasza na ryby:- ) Najczęściej przygotowuję go właśnie jako pęczotto z różnymi warzywami lub dodając do zup. Dziś przepis na pęczak przyrządzony analogicznie do risotta alla milanese z cudownym szafranem i parmezanem. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej kombinacji to zachęcam do wypróbowania przepisu.  

Składniki (4 porcje):
  • 200 g pęczaku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • szczypta nitek szafranu
  • 3 – 4 szklanki bulionu
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 50 g parmezanu
  • sól
  • biały pieprz
Dodatkowo:
  • do podania drobno posiekany szczypiorek
W ½  szklanki gorącego bulionu rozetrzeć nitki szafranu.
Cebulę drobno posiekać.
Pęczak opłukać na sitku pod bieżącą, zimną wodą.
W rondlu rozpuścić łyżkę masła, zeszklić posiekaną drobno cebulę. Wsypać pęczak i smażyć na średnim ogniu ok. 2 minut, aż kasza wchłonie cały tłuszcz. Wlać sok jabłkowy i gotować aż zostanie wchłonięty przez kaszę. Wlać łyżkę wazową gorącego bulionu. Gotować, aż kasza wchłonie cały płyn, od czasu do czasu mieszając. Dodać do pęczaku bulion z szafranem, wymieszać i poczekać, aż pęczak wchłonie płyn. Pęczotto gotować jakieś 20 – 25 minut dodając stopniowo bulion. Gdy pęczotto będzie kleiste i gęste, a kasza miękka, ale nie rozgotowany, zdjąć rondel z ognia. Dodać resztę masła, starty parmezan, sól pieprz. Całość wymieszać. Podawać posypane szczypiorkiem jako samodzielne danie lub jako dodatek do warzyw lub  mięsa.

Smacznego:- )

kaszotto
Pęczotto alla milanese

kaszotto z parmezanem
Pęczotto alla milanese

kaszotto z parmezanem
Pęczotto alla milanese

kaszotto z parmezanem
Pęczotto alla milanese

1 komentarz: