30 listopada 2012

Risotto alla milanese

 Lubię gotować takie potrawy, które przenoszą mnie w wyjątkowe chwile i miejsca.  Takim daniem jest risotto alla milanese, którym pierwszy raz zajadałam się w Mediolanie. Złociste, kleiste wilgotne, pachnące szafranem i parmezanem... Chyba nikogo nie trzeba zachęcać do przygotowania tej potrawy:- ) 

Jak zrobić risotto alla milanese?

Składniki:
·       200 g ryżu Carnaroli
·       szczypta nitek szafranu
·       50 g parmezanu
·       1 cebula
·       70 ml białego wina
·       600 ml bulionu
·       2 łyżki masła
·       sól
·       biały pieprz

W rondlu rozpuścić łyżkę masła i zeszklić posiekaną drobno cebulę. Wsypać ryż i smażyć na średnim ogniu ok. 2 minut, aż ryż wchłonie cały tłuszcz. Gdy ryż będzie szklisty wlać wino, gotować aż wyparuje. Wlać łyżkę wazową bulionu. Gotować aż ryż wchłonie cały płyn  od czasu do czasu mieszając. W ¼ szklanki bulionu rozetrzeć nitki szafranu i dodać do ryżu z następną porcją bulionu. Gotować jakieś 20 – 25 minut dodając stopniowo bulion. Gdy risotto będzie kleiste i gęste, a ryż miękki, ale nie rozgotowany, zdjąć rondel z ognia. Dodać resztę masła, parmezan, sól pieprz. Całość wymieszać. Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa.

Smacznego:- )


3 komentarze :

  1. Prawdziwa klasyka! Jego kolor zawsze mnie urzeka, choc osobiscie wole mniej suche, bardziej packowate risotto.

    OdpowiedzUsuń
  2. chciałam rzec- prawdziwa klasyka, ale Maggie mnie ubiegła :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś go przyrządzam po powrocie z Mediolanu, chcę jeszcze raz poczuć namiastkę tego boskiego dania...

    OdpowiedzUsuń