12 listopada 2012

Pęczotto, kaszotto - po prostu pyszny sposób na kaszę

Kasze podobnie jak ryż dobrze smakują podawane do mięs, warzyw i owoców.  Jedną z ulubionych moich kasz jest pęczak. Lubię jego duże ziarna, które trudno rozgotować i orzechowy smak. Pęczak à la risotto to lekkie, sycące i bardzo zdrowe danie, które gorąco polecam:- )
Składniki:
·       150 g kaszy pęczak
·       2 małe cebule
·       2 marchewki
·       250 g pieczarek
·       ½ czerwonej papryki
·       1 cukinia
·       ½ pęczka zielonej pietruszki
·       4 łyżki oleju rzepakowego
·       ½ litra wywaru warzywnego lub bulionu

Dodatkowo:
·       łyżka masła

Pieczarki oczyścić  i pokroić w ćwiartki. Marchew obrać i pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę, cukinię przekroić wzdłuż na cztery części a następnie w plasterki. Grzyby wrzucić na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju. Lekko osolić i zezłościć. Dodać marchew, paprykę i odrobinę wody, chwile dusić. Dodać cukinię i jeśli to konieczne trochę wody. Kiedy warzywa będą już miękkie, ale jeszcze jędrne odłożyć je do miski.

Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię na lekko rozgrzane 2 łyżki oleju i zeszklić. Dodać kaszę i chwilę smażyć, aż kasza wchłonie cały tłuszcz. Dodać część wywaru warzywnego, wymieszać, przykryć pokrywką. Dalej postępować jak podczas przygotowywania klasycznego risotta. Porcjami dodawać wywar lub bulion mieszać przykrywać, gotować do momentu wchłonięcia płynu przez kaszę. Wszystko powtarzać do momentu, aż kasza będzie ugotowana  al dente. Jeśli zabraknie wywaru dodać wody. 

Do ugotowanej kaszy wsypać wcześniej przygotowane warzywa. Wszystko razem wymieszać i podgrzać, jeśli chcemy aby kasza była bardziej sycąca dodajemy łyżkę masła. Całość wymieszać z posiekaną natką pietruszki i podać z ulubioną sałatką:- )
(Kasze nie zawierają witaminy C dlatego powinno zawsze podawać się je z warzywami).

Smacznego:- )

Wartość energetyczna 100g - 102 kcal
Wartość energetyczna jednej porcji (ok. 293g) - 300 kcal
Białko 8,9 g
Węglowodany 45 g 
Błonnik 8,25 g


6 komentarzy :

  1. ja również bardzo lubię pęczak :) chętnie skorzystam z Twojego pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Orzechowy smak pęczku...ideał smaku. Zachęcający przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne! Właśnie jem:) Robiłam też kaszę jaglaną z suszonymi pomidorami - sycąca i wygodna do pracy! W sumie Pani blog znalazłam googlując "kasza jaglana przepisy":) Bardzo przyjemny blog i świetne zdjęcia!:0
    Pozdrawiam:)
    A.O. (Gliwice)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję:) Cieszę się, że spodobał się mój blog i przepisy. Zapraszam do wykorzystania innych przepisów i obiecuję, że pojawi się jeszcze kilka z kaszą jaglaną w roli głównej:) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Mmm... dużo pysznych warzyw i super kasza pęczak - przepis jak szyty na miarę dla mnie ;) Trochę go sprofanowałam, bo miałam w lodówce fetę, którą trzeba było szybko zużyć i wrzuciłam ją do gara po ugotowaniu. Wyszło naprawdę smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis. Pięknie wygląda a jak smakuje - mniam. Korzystałam już z kilku Pani przepisów i wszystkie to strzał w 10. Często do nich wracam. Dziękuję i gorąco pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń