Kasze podobnie jak ryż dobrze smakują podawane do mięs, warzyw i owoców. Jedną z ulubionych moich kasz jest pęczak. Lubię jego duże ziarna, które trudno rozgotować i orzechowy smak. Pęczak à la risotto to lekkie, sycące i bardzo zdrowe danie, które gorąco polecam:- )
Składniki:
· 150 g kaszy pęczak
· 2
małe cebule
· 2
marchewki
· 250 g pieczarek
· ½
czerwonej papryki
· 1
cukinia
· ½
pęczka zielonej pietruszki
· 4
łyżki oleju rzepakowego
· ½
litra wywaru warzywnego lub bulionu
Dodatkowo:
· łyżka
masła
Pieczarki oczyścić i
pokroić w ćwiartki. Marchew obrać i pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę,
cukinię przekroić wzdłuż na cztery części a następnie w plasterki. Grzyby wrzucić
na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju. Lekko osolić i zezłościć. Dodać
marchew, paprykę i odrobinę wody, chwile dusić. Dodać cukinię i jeśli to
konieczne trochę wody. Kiedy warzywa będą już miękkie, ale jeszcze jędrne
odłożyć je do miski.
Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię na lekko
rozgrzane 2 łyżki oleju i zeszklić. Dodać kaszę i chwilę smażyć, aż kasza
wchłonie cały tłuszcz. Dodać część wywaru warzywnego, wymieszać, przykryć
pokrywką. Dalej postępować jak podczas przygotowywania klasycznego risotta.
Porcjami dodawać wywar lub bulion mieszać przykrywać, gotować do momentu
wchłonięcia płynu przez kaszę. Wszystko powtarzać do momentu, aż kasza będzie
ugotowana al dente. Jeśli zabraknie wywaru dodać wody.
Do ugotowanej kaszy wsypać wcześniej przygotowane
warzywa. Wszystko razem wymieszać i podgrzać, jeśli chcemy aby kasza była
bardziej sycąca dodajemy łyżkę masła. Całość wymieszać z posiekaną natką
pietruszki i podać z ulubioną sałatką:- )
(Kasze nie zawierają witaminy C dlatego powinno zawsze
podawać się je z warzywami).
Smacznego:- )
Wartość energetyczna 100g - 102 kcal
Wartość energetyczna jednej porcji (ok. 293g) - 300 kcal
Białko 8,9 g
Węglowodany 45 g
Błonnik 8,25 g
ja również bardzo lubię pęczak :) chętnie skorzystam z Twojego pomysłu :)
OdpowiedzUsuńOrzechowy smak pęczku...ideał smaku. Zachęcający przepis!
OdpowiedzUsuńPyszne! Właśnie jem:) Robiłam też kaszę jaglaną z suszonymi pomidorami - sycąca i wygodna do pracy! W sumie Pani blog znalazłam googlując "kasza jaglana przepisy":) Bardzo przyjemny blog i świetne zdjęcia!:0
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
A.O. (Gliwice)
Bardzo dziękuję:) Cieszę się, że spodobał się mój blog i przepisy. Zapraszam do wykorzystania innych przepisów i obiecuję, że pojawi się jeszcze kilka z kaszą jaglaną w roli głównej:) Pozdrawiam
UsuńMmm... dużo pysznych warzyw i super kasza pęczak - przepis jak szyty na miarę dla mnie ;) Trochę go sprofanowałam, bo miałam w lodówce fetę, którą trzeba było szybko zużyć i wrzuciłam ją do gara po ugotowaniu. Wyszło naprawdę smacznie!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Pięknie wygląda a jak smakuje - mniam. Korzystałam już z kilku Pani przepisów i wszystkie to strzał w 10. Często do nich wracam. Dziękuję i gorąco pozdrawiam
OdpowiedzUsuń