|
Warzywa z piekarnika |
Musiał
nadejść w końcu dzień, w którym spróbuję topinamburu :- ) Topinambur króluje we
wszystkich programach kulinarnych i męska część rodziny stanowczo zażyczyła sobie
chipsów z topinamburu albo puree :- ) Ponieważ udało mi się dostać te piękne bulwy
na początek postanowiłam upiec je w towarzystwie fioletowej marchewki, dyni,
czerwonej cebuli i buraków. Tak powstał pyszny
zestaw słodkich i rozpływających się w ustach warzyw, które świetnie nadają się
na obiad lub ciepłą kolację. Jeśli tak jak ja, dotąd nie próbowaliście
topinamburu – koniecznie go kupcie. Jest nie tylko zdrowy, ale i pyszny i na
pewno jeszcze nie raz coś z niego przyrządzę.
Składniki:
- 4
duże bulwy topinamburu
- 3
fioletowe marchewki
- 1
duży lub 2 małe buraki
- 2
czerwone cebule
- 6
ząbków czosnku
- ½
małej dyni Hokkaido
- sól
- domowy pieprz ziołowy
- 2
łyżki oliwy
- 1
łyżeczka miodu
- 1
łyżka soku z cytryny
- 3 – 4 gałązki rozmarynu (lub innych ulubionych
ziół)
Piekarnik
rozgrzać do temperatury 180°C.
Warzywa
umyć i obrać. Topinambur i cebule
pokroić w ćwiartki. Marchewkę przekroić na pół, buraka na ósemki, a dynię w 1,5
cm plastry. Warzywa ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprószyć
solą i domowym pieprzem ziołowym. Z oliwy, soku z cytryny i miody zrobić sos i
skropić nim warzywa. Na wierzchu ułożyć czosnek i rozmaryn. Całość piec w
piekarniku przez około 25 – 30 minut. Warzywa powinny być miękkie ale należy
uważać aby się nie spaliły.
Podawać
jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa lub ryby.
Smacznego
:- )
|
Warzywa z piekarnika |
|
Warzywa z piekarnika |
|
Warzywa z piekarnika |
|
Warzywa z piekarnika |
|
Warzywa z piekarnika |
|
Warzywa z piekarnika |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz