Tiramisu piernikowe |
Wiem, że kończy się już styczeń i wszyscy dawno zapomnieli o Świętach. Za to u mnie zalega jeszcze porcja pierniczków, na które nikt już specjalnie nie ma ochoty :- ) Użyłam ich do przygotowania piernikowego tiramisu. Deser ten lubi cała moja rodzina i to w każdej postaci, więc ta piernikowa też im smakowała. Jeśli nie wiecie co zrobić z zalegającymi w puszce piernikami koniecznie przygotujcie ten deser :- )
Składniki
(na 4 - 5 porcji):
- 1 - 2 szklanki domowych pierniczków
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany 30%
- 4 żółtka
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki likieru kawowego
- ½ szklanki mocnej, schłodzonej kawy
Dodatkowo:
- kakao i cynamon do ozdoby deserów
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem w kąpieli wodnej,
na puszystą, białą masę - ostudzić. Kremówkę ubić na pianę. Serek mascarpone
utrzeć z 3 łyżkami alkoholu, dodać masę
jajeczną. Krem delikatnie wymieszać z bitą śmietaną.
Pieniki pokruszyć. W pucharkach (lub ozdobnych szklankach)
układać warstwami pokruszone pierniki, skropione schłodzoną kawą, i krem z
mascarpone. Deser pozostawić przynajmniej godzinę w lodówce. Przed podaniem
tiramisu oprószyć kakao i cynamonem i ozdobić piernikami.
Smacznego:- )
Tiramisu piernikowe |
Tiramisu piernikowe |
Tiramisu piernikowe |
Brzmi bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńtiramisu to ja zawsze, w każdym smakowym wydaniu!
OdpowiedzUsuńale piękne, przepis prosty, muszę zrobić ! :)
OdpowiedzUsuń