Szarlotka królewska |
Szarlotka królewska smakuje chyba wszystkim :- ) To proste do przygotowania ciasto prezentuje się pięknie i na pewno uświetni rodzinne spotkania lub popołudniowa kawę. Ciasto składa się z puszystego biszkoptu, warstwy jabłkowego musu i bitej śmietany. Wierzch ozdobiłam startą gorzką czekoladą, ale możecie oprószyć je kakao, cynamonem lub polewa czekoladową.
Składniki
na biszkopt:
- 4 jaja
- 120 g cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 120 g mąki pszennej
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa
jabłkowa:
- 1 ½ - 2 kg jabłek
- 1 galaretka cytrynowa
- 3 łyżki cukru
- ½ szklanki wody
Bita
śmietana:
- 500 ml kremówki
- 200 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki żelatyny
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 50 g gorzkiej czekolady
Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo
dodawać cukier i cukier z wanilią. Kiedy piana będzie bardzo gęsta, a
cukier całkowicie rozpuszczony dodać żółtka, wszystko dobrze zmiksować. Dodać
przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mąkę wmieszać bardzo delikatnie łyżką
(nie używać miksera!). Masę przełożyć do formy o wymiarach 21x31 cm, wyłożonej
papierem do pieczenia z lekko natłuszczonym spodem. Piec w piekarniku 20 – 25
minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przykryć
lnianą ściereczką i wystudzić.
Obrać jabłka i pokroić je w
kostkę, wrzucić do garnka, dodać cukier i gotować aż jabłka zmiękną, ale nie
zmienią się w mus. Do jabłek dodać pół szklanki wrzątku i galaretkę cytrynową. Mieszać
do rozpuszczenia się galaretki. Wystudzić
Z biszkoptu usunąć papier do
pieczenia. Na biszkopt przełożyć przestudzoną masę jabłkową, wyrównać.
Żelatynę
zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Kremówkę
ubić na sztywna pianę, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Żelatynę
rozpuści w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i wymieszać z jogurtem w temperaturze
pokojowej. Jogurt dodać do ubitej śmietany i wszystko razem dobrze wymieszać. Bitą
śmietanę przełożyć na warstwę jabłkową. Na wierzchu widelcem zrobić ozdobne esy
floresy. Ciasto schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Przed podaniem obsypać
ciasto tarta gorzka czekoladą.
Smacznego:-
)
Szarlotka królewska |
Szarlotka królewska |
Szarlotka królewska |
Wygląda bardzo efektownie, uwielbiam bitą śmietanę z jabłkami :). Zjadłabym z apetytem.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Jeśli lubisz jabłka w połączeniu z ubitą śmietaną koniecznie upiecz to ciasto :)
UsuńWyszło pyszniutkie :) Bita śmietanka idealnie komponuje się z jabłkami :) Polecam :) I dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za komentarz :) Cieszę się, że ciasto Ci zasmakowało :) Polecam się na przyszłość ;)
UsuńTak myślę czy mogłabym zastąpić żelatynę fixami?
OdpowiedzUsuńPewnie, spokojnie możesz zastąpić żelatynę fixami :) Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń:)
OdpowiedzUsuńNigdy wcześniej nie miałam okazji zjeść szarlotki z bitą śmietaną - zdarzało mi się jadać szarlotkę z budyniem, ale z bitą śmietaną nie. Nie zmienia to jednak faktu, ze szarlotka w Twoim wykonaniu prezentuje się niesamowicie.
OdpowiedzUsuń