8 marca 2016

Granola makowa

Płatki owsiane na śniadanie
Granola makowa
Jednym z moich ulubionych śniadań są płatki owsiane. Lubię je z jogurtem lub mlekiem roślinnym z dodatkiem  sezonowych owoców. Najbardziej jednak lubię granolę, bo to chrupiący sposób na pożywne śniadanie :) Na blogu znajdziecie przepis na granolę truskawkową i granole jaglaną taką bezglutenową, a dziś dołączam przepis na makową. Ciekawa jestem z jakimi dodatkami pieczecie płatki owsiane, przyda mi się garść inspiracji :)

Składniki:
  • 2 szklaki płatków owsianych
  • 1 szklanka płatków żytnich
  • 5 łyżek maku
  • 4 łyżki sezamu
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 2 dojrzałe banany
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 100 ml soku jabłkowego


Obrane banany rozgnieść dokładnie widelcem, wymieszać z sokiem jabłkowym i syropem klonowym. Dodać suche składniki: płatki owsiane i żytnie, sezam, mak, siemię lniane – wszystko razem połączyć.
Granole przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekać przez 20 – 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Granola powinna być zarumieniona i złocista. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Podawać z ulubionym mlekiem, jogurtem z dodatkiem ulubionych owoców.

Smacznego:- )


Zapiekane płatki owsiane
Granola makowa

Płatki owsiane
Granola makowa

Owsianka
Granola makowa

2 komentarze:

  1. Muszę w końcu wziąć się w garść i przygotować swoją granole:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe granole są super!:-)

    OdpowiedzUsuń