Granola makowa |
Jednym z moich ulubionych śniadań są płatki owsiane. Lubię je z jogurtem lub mlekiem roślinnym z dodatkiem sezonowych owoców. Najbardziej jednak lubię granolę, bo to chrupiący sposób na pożywne śniadanie :) Na blogu znajdziecie przepis na granolę truskawkową i granole jaglaną taką bezglutenową, a dziś dołączam przepis na makową. Ciekawa jestem z jakimi dodatkami pieczecie płatki owsiane, przyda mi się garść inspiracji :)
Składniki:
- 2 szklaki płatków owsianych
- 1 szklanka płatków żytnich
- 5 łyżek maku
- 4 łyżki sezamu
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 2 dojrzałe banany
- 4 łyżki syropu klonowego
- 100 ml soku jabłkowego
Obrane
banany rozgnieść dokładnie widelcem, wymieszać z sokiem jabłkowym i syropem
klonowym. Dodać suche składniki: płatki owsiane i żytnie, sezam, mak, siemię
lniane – wszystko razem połączyć.
Granole
przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekać przez 20 – 30
minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Granola powinna być
zarumieniona i złocista. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Podawać
z ulubionym mlekiem, jogurtem z dodatkiem ulubionych owoców.
Smacznego:-
)
Granola makowa |
Granola makowa |
Granola makowa |
Muszę w końcu wziąć się w garść i przygotować swoją granole:-)
OdpowiedzUsuńDomowe granole są super!:-)
OdpowiedzUsuń