Pesto z rukoli |
Pesto można kupić w każdym sklepie, jednak to zrobione samodzielnie smakuje zawsze wyjątkowo. Świetnie smakuje z makaronem. Można w kilka minut wyczarować pyszny obiad. Wystarczy podsmażyć pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, dodać do tego pesto, kilka łyżek wody i ugotowany makaron – wszystko wymieszać i doprawić do smaku sola i pieprzem. Pesto pysznie smakuje także na kanapce, najlepiej takiej ze świeżo upieczonego domowego chleba. Dziś dzielę się z Wami przepisem na pesto z rukoli, nerkowców i parmezanu – zapewniam, że smakuje wspaniale. Na blogu znajdziecie mój wcześniejszy przepis na pesto ze słonecznika i natki pietruszki oraz na krem czosnkowy z nerkowców – serdecznie zapraszam :- )
Składniki:
- 100 g rukoli
- 50 g nerkowców
- 30 – 40 g twardego sera (np. rubin lub parmezan)
- 6 – 7 łyżek oleju lub oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
Nerkowce
lekko podprażyć na suchej patelni - ostudzić. Rukolę umyć, osuszyć i lekko posiekać.
Ser zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki.
Rukolę,
nerkowce, olej, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek zmiksować,
pod koniec dodać starty żółty ser. Pesto przełożyć do słoika, na wierzch wlać
łyżkę oleju. Przechowywać w lodówce.
Podawać
jako dodatek do kanapek, sałatek, mięs lub makaronu.
Smacznego:
-)
Pesto z rukoli |
Pesto z rukoli |
Pesto z rukoli |
Muszę latem zrobić jak rukola mi ładnie obrodzi;))) Pozdrawiam Magda
OdpowiedzUsuńJakiś czas temu próbowałam zrobić pesto z rukoli, ale wyszło mi fatalnie. Może spróbuję raz jeszcze - z Twoim przepisem.
OdpowiedzUsuń