10 marca 2016

Pesto z rukoli

pasta z nerkowców i rukoli
Pesto z rukoli
Pesto można kupić w każdym sklepie, jednak to zrobione samodzielnie smakuje zawsze wyjątkowo. Świetnie smakuje z makaronem. Można w kilka minut wyczarować pyszny obiad. Wystarczy podsmażyć pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, dodać do tego pesto, kilka łyżek wody i ugotowany makaron – wszystko wymieszać i doprawić do smaku sola i pieprzem. Pesto pysznie smakuje także na kanapce, najlepiej takiej ze świeżo upieczonego domowego chleba. Dziś dzielę się z Wami przepisem na pesto z rukoli, nerkowców i parmezanu – zapewniam, że smakuje wspaniale. Na blogu znajdziecie mój wcześniejszy przepis na  pesto ze słonecznika i natki pietruszki oraz na krem czosnkowy z nerkowców – serdecznie zapraszam :- )

Składniki:
  • 100 g rukoli
  • 50 g nerkowców
  • 30 – 40 g  twardego sera (np. rubin lub parmezan)
  • 6 – 7 łyżek oleju lub oliwy
  • 2  ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny

Nerkowce lekko podprażyć na suchej patelni - ostudzić. Rukolę umyć, osuszyć i lekko posiekać. Ser zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki.

Rukolę, nerkowce, olej, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek zmiksować, pod koniec dodać starty żółty ser. Pesto przełożyć do słoika, na wierzch wlać łyżkę oleju. Przechowywać w lodówce.

Podawać jako dodatek  do kanapek,  sałatek, mięs lub makaronu.


Smacznego: -)

pasta z nerkowców
Pesto z rukoli
pasta z rukoli i nerkowców
Pesto z rukoli
pasta z rukoli i nerkowców
Pesto z rukoli

2 komentarze:

  1. Muszę latem zrobić jak rukola mi ładnie obrodzi;))) Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakiś czas temu próbowałam zrobić pesto z rukoli, ale wyszło mi fatalnie. Może spróbuję raz jeszcze - z Twoim przepisem.

    OdpowiedzUsuń