Pomysł do upieczenia tych pysznych mini serniczków z ajerkoniakiem przyszedł mi do głowy kiedy zobaczyłam te urocze słoiczki Ball Quilted Crystal. Stwierdziłam, że idealnie nadają się do serwowania małych deserów. Postanowiłam więc upiec w nich wielkanocne serniczki - to był strzał w dziesiątkę Słoneczne, pyszne, z wyczuwalnym delikatnie smakiem ajerkoniaku. Myślę, że tak podany wielkanocny deser zrobi niesamowite wrażenie :- ) A jak miło będzie rozdać takie serniczki na drogę, jako mały świąteczny upominek :- )
Składniki na 12 porcji
- 160 g kakaowych ciastek*
- 50 g masła
Masa serowa:
- 500 g twarogu trzykrotnie mielonego (lub z wiaderka)
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 100 g cukru
- 180 ml ajerkoniaku
- 2 łyżki mąki
Dodatkowo:
- 12 słoiczków lub naczyń do zapiekania
- ajerkoniak
- czekoladowe ozdobne jajeczka
Piekarnik rozgrzać do 160°C.
Ciastka rozgnieść i wymieszać ze
stopionym masłem. Porcję masy ciasteczkowej przełożyć do słoiczków (lub małych naczyń
do zapiekania) i mocno docisnąć do dna.
W misce utrzeć jaja i żółtka z cukrem na
puszystą masę. Dolać ajerkoniak - dokładnie
połączyć. Ser miksować i dodawać
stopniowo masę jajeczną i mąkę. Gotową masę, porcjami przełożyć do słoiczków z warstwę
ciasteczkową.
Mini serniczki piec w rozgrzanym wcześniej
piekarniku przez około 40 minut.
Serniczki odstawić do ostygnięcia,
przechowywać w lodówce.
Przed podaniem ozdobić łyżką ajerkoniaku
lub czekoladowymi ozdobnymi jajeczkami.
*jeśli nie macie pod ręką ciastek kakaowych, dodajcie do herbatników 1 - 2 łyżki kakao
Smacznego:- )
Źródło przepisu: Dolci Sweets Bonbon
Mini serniczki z ajerkoniakiem |
Mini serniczki z ajerkoniakiem |
Mini serniczki z ajerkoniakiem |
Mini serniczki z ajerkoniakiem |
Ale pyszności! Przepis też wydaje się całkiem przyjemny do wykonania:-)
OdpowiedzUsuńno proszę, sernik w słoiczkach - super pomysł! Ja swoje słoikowanie zakończyłam na owsiance nocnej i wekach wszelakich. Jestem pod wrażeniem kreatywności :)
OdpowiedzUsuńPięknie prezentują się w tych słoiczkach, a zdjęcia są fantastyczne :)
OdpowiedzUsuńPrezentują się bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńSerniczki same w sobie brzmią pysznie.. Ale ten ajerkoniak sprawia że oddaję im serducho.
OdpowiedzUsuńPięknie i uroczo podane! Wyglądają smakowicie :)
Jadłabym! :D
OdpowiedzUsuńCudoooo! Bardzo ładnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) Nie wydaje się też jakiś trudny, muszę znaleźć małe formy i postaram się upiec podobne :)
OdpowiedzUsuńCudnie wyglądają, zdjęcia po prostu przepiękne! Pozdrawiam Magda :)
OdpowiedzUsuńA gdzie te dwie łyżki mąki?
OdpowiedzUsuńJuż poprawiam przepis. Mąkę należy dodać wraz z masą jajeczną. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń