Babka jogurtowa z kawową kruszonką |
Junior zapytał mnie dlaczego jemy świąteczne potrawy przed świętami - opadła mi szczęka :- ) No cóż, wszystko dla Was moi drodzy czytelnicy, mam nadzieję, że choć kilka z moich przepisów wykorzystacie planując dania, które pojawią się na Waszych wielkanocnych stołach. Dziś pomysł na coś słodkiego - baba :- ) Wyjątkowa babka, bo jogurtowa, wilgotna z kawową niespodzianką. Kawowa kruszonka urozmaica ciasto i pysznie smakuje.
Składniki:
- 2 ½ szklanki mąki
- 3 duże jaja
- 100 g masła
- 1 ½ szklanki cukru pudru
- 1 ¼ szklanki jogurtu greckiego
- 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- ½ łyżeczki soli
Dodatkowo:
- masło do wysmarowania formy
Kawowa
kruszonka:
- ⅔ szklanki mąki
- ⅓ szklanki brązowego cukru
- 75 g zimnego masła
- 3 łyżki rozpuszczalnej kawy lub inki
- ¼ łyżeczki soli
Lukier:
- 3 łyżki mleka
- ok. 9 łyżek cukru pudru
- mielona kawa do ozdoby babki
Piekarnik
rozgrzać do 180°C. Formę na babkę wysmarować masłem.
Do
miski przesiać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i solą.
Masło
ubić z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodawać jajka ciągle miksując,
następnie dodać ekstrakt waniliowy i jogurt. Stopniowo dodawać przesiana mąkę miksując
ciasto na najniższych obrotach.
Z
mąki, brązowego cukru, masła, soli i kawy szybko zagnieść kruszonkę. Kruszonkę
podzielić na 3 części (¼ + ½ + ¼).
Do
wysmarowanej masłem formy na babkę wsypać ¼ kruszonki, następnie połowę ciasta,
kolejną porcję kruszonki (½), resztę ciasta i na wierzch resztę kruszonki
(uff!).
Babkę
wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 50 – 60 minut do tzw. „suchego
patyczka”.
Ciasto
ostudzić na kratce.
Mleko
i przesiany cukier puder miksować do
uzyskania gładkiego, białego lukru. Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej
cukru pudru, jeśli za gęsty odrobinę mleka. Lukrem ozdobić wierzch babki i obsypać
mielona kawą.
Smacznego:-
)
Babka jogurtowa z kawową kruszonką |
Babka jogurtowa z kawową kruszonką |
Babka jogurtowa z kawową kruszonką |
mam to samo potem muszę wymyślać na Wielkanoc nowe przepisy:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńu nas po prostu święta trwają cały rok ;)
UsuńTa babka jest pyszna. Na pewno będzie jedną z moich ulubionych. Samo ciasto super, długo zachowało świeżość, wilgotne i delikatne w smaku, a do tego rewelacyjna kawowa kruszonka. Ja już nie polewałam lukrem, sama kruszonka była wystarczająca :)
OdpowiedzUsuń