16 marca 2016

Babka jogurtowa z kawową kruszonką

babka wielkanocna
Babka jogurtowa z kawową kruszonką
Junior zapytał mnie dlaczego jemy świąteczne potrawy przed świętami - opadła mi szczęka :- )  No cóż, wszystko dla Was moi drodzy czytelnicy, mam nadzieję, że choć kilka z moich przepisów wykorzystacie planując dania, które pojawią się na Waszych wielkanocnych stołach. Dziś pomysł na coś słodkiego - baba :- ) Wyjątkowa babka, bo jogurtowa, wilgotna  z kawową niespodzianką. Kawowa kruszonka urozmaica ciasto i pysznie smakuje.

Składniki:
  • 2 ½ szklanki mąki
  • 3 duże jaja
  • 100 g masła
  • 1 ½ szklanki cukru pudru
  • 1 ¼ szklanki jogurtu greckiego
  • 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki soli

Dodatkowo:
  • masło do wysmarowania formy

Kawowa kruszonka:
  • ⅔ szklanki mąki
  • ⅓ szklanki brązowego cukru
  • 75 g zimnego masła
  • 3 łyżki rozpuszczalnej kawy lub inki
  • ¼ łyżeczki soli

Lukier:
  • 3 łyżki mleka
  • ok. 9 łyżek cukru pudru
  • mielona kawa do ozdoby babki

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na babkę wysmarować masłem.
Do miski przesiać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i solą.

Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodawać jajka ciągle miksując, następnie dodać ekstrakt waniliowy i jogurt. Stopniowo dodawać przesiana mąkę miksując ciasto  na najniższych obrotach.
Z mąki, brązowego cukru, masła, soli i kawy szybko zagnieść kruszonkę. Kruszonkę podzielić na 3 części (¼ + ½ + ¼).

Do wysmarowanej masłem formy na babkę wsypać ¼ kruszonki, następnie połowę ciasta, kolejną porcję kruszonki (½), resztę ciasta i na wierzch resztę kruszonki (uff!).

Babkę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 50 – 60 minut do tzw. „suchego patyczka”.
Ciasto ostudzić na kratce.

Mleko  i przesiany cukier puder miksować do uzyskania gładkiego, białego lukru. Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, jeśli za gęsty odrobinę mleka. Lukrem ozdobić wierzch babki i obsypać mielona kawą.


Smacznego:- )

babka wielkanocna
Babka jogurtowa z kawową kruszonką

babka wielkanocna
Babka jogurtowa z kawową kruszonką

babka wielkanocna
Babka jogurtowa z kawową kruszonką

3 komentarze:

  1. mam to samo potem muszę wymyślać na Wielkanoc nowe przepisy:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta babka jest pyszna. Na pewno będzie jedną z moich ulubionych. Samo ciasto super, długo zachowało świeżość, wilgotne i delikatne w smaku, a do tego rewelacyjna kawowa kruszonka. Ja już nie polewałam lukrem, sama kruszonka była wystarczająca :)

    OdpowiedzUsuń