Ciasto "Banoffee" na biszkopcie |
Nie wiem jak Wy, ale ja już nie mogę doczekać się długiego majowego weekendu. W tym roku mam bardzo bogate plany na te kilka wolnych dni. Najważniejszym punktem jest ślub mojej najlepszej przyjaciółki - tak się cieszę! Dla Was na majówkę mam za to przepis na ciasto - „Banoffee” jedno z tych, które smakuje wszystkim. Delikatny biszkopt, banany, krem mascarpone, kajmak i lekko słone krakersy – niebo w gębie. Jeśli szukacie ciasta idealnego na nadchodzący weekend to koniecznie skuście się na nie.
Biszkopt:
- 4 żółtka
- 4 bałka
- 120 g cukru
- 80 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Do nasączenia:
- ½ szklanki mocnej schłodzonej herbaty
Krem mascarpone:
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki masy kajmakowe (z puszki ok. 500 g)
Dodatkowe składniki:
- ok. 500 g masy kajmakowej (- 3 łyżki użyte do kremu mascarpone)
- ok. 180 g krakersów
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 fixy
- 4 – 5 bananów
- 2 łyżki soku z cytryny
- kakao do posypania
Blachę o wymiarach 23cm x 33cm wyłożyć papierem do
pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna
pianę. Stopniowo dodawać cukier, ubijać aż cały cukier się rozpuści. Do piany
dodać żółtka i chwile ubijać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Do
piany dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do prostokątnej
formy. Piec około 25 – 30 minut do tzw. „suchego
patyczka”. Biszkopt przykryć lniana ściereczką i wystudzić. Po wystudzeniu biszkopt
nasączyć ostudzona herbatą.
Banany pokroić w plasterki i skropić
sokiem z cytryny.
Schłodzona kremówke ubić na sztywno. Serek
mascarpone ubić z 3 łyżkami kajmaku na gładką masę. Dodać ubitą śmietanę i dokładnie
wymieszać.
500 ml kremówki ubić na sztywno z
fixami.
Na biszkopcie ułożyć plasterki bananów.
Na banany wyłożyć krem z mascarpone i wygładzić. Na kremie ułożyć jeden obok
drugiego krakersy. Na krakersach rozsmarować pozostałą masę kajmakową. Na
wierzchu wyłożyć bitą śmietanę. Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 3
godziny.
Przed podaniem ciasto oprószyć kakao.
Smacznego :- )
Źródło przepisu: Zjem to
Ciasto "Banoffee" na biszkopcie |
Ciasto "Banoffee" na biszkopcie |
Ciasto "Banoffee" na biszkopcie |
Ciasto "Banoffee" na biszkopcie |
Wspaniałe! Idealne na każdą porę <3 Ja również nie mogę się doczekać majówki i tego, że spędzę z moim Mężem więcej czasu ;) Udanej zabawy na weselu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Gosiu:) Życzę Ci również fantastycznej majówki i oczywiście dużo słońca :)
Usuńtakiego ciasta jeszcze nie robiłam, wygląda przepysznie, muszę koniecznie wypróbować przepis! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :) Jeśli je upieczesz na pewno Ci zasmakuje :)
UsuńDla mnie to ciasto jest ciut za słodkie, ale i tak je uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Aby ciasto nie było zbyt słodkie nie dodaje do bitej śmietany cukru :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńA blacha jakie musimy mieć wymiary?:)
OdpowiedzUsuńJuż uzupełniłam wpis :) Użyłam blachy o wymiarach 23x33 cm. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńDziękuję serdecznie :)
OdpowiedzUsuńMega rewelacyjne ciasto. Łatwe, smaczne, świetnie się dzieli. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńJutro robię w wersji z mandarynkami. Ciekawe jakie wyjdzie.
OdpowiedzUsuń