Bób po sycylijsku |
Kiedy zobaczyłam przepis na bób po sycylijsku, wiedziałam, że muszę go wypróbować. To był strzał w dziesiątkę. Prosty i pyszny pomysł na bób z dodatkiem aromatycznej oliwy i oregano. Świetny jako przekąska, świetny jako dodatek do obiadu albo kolacji. Bób można przed dodaniem do marynaty obrać, ale jeśli macie do dyspozycji młody, delikatny bób, koniecznie zjedzcie go ze skórką. Wszystkim miłośnikom bobu polecam i przypominam starsze, ale wciąż pyszne przepisy na sałatkę z bobu oraz na pomidory zapiekane z kaszą jaglana i bobem.
Składniki:
- ½ kg bobu
Zalewa:
- ½ szklanki wody
- ¼ szklanki dobrej jakości oliwy
- ½ łyżki soli morskiej
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
Bób po sycylijsku |
Bób opłukać i przebrać. Bób wrzucić do gotującej
się osolonej wody z dodatkiem szczypty cukru. Gotować bób al dente około 10 –
20 minut w zależności od wielkości. Bób starszy można gotować trochę dłużej. Bób
odcedzić i wrzucić do lodowatej wody, zachowa wówczas kolor oraz smak, a w dodatku
łatwo się obiera ze skóry.
Bób można obrać ze skóry lub jeśli jest młody
i ma delikatna skórkę, wystarczy ją tylko ponacinać, tak aby zalewa dostała się
do wnętrza.
Przygotować zalewę. Oregano sparzyć
odrobiną wrzątku, dodać wodę, sól – wymieszać do rozpuszczenia się soli. Dolać
oliwę i sok z cytryny- całość dokładnie połączyć. Do tak powstałej marynaty
przełożyć ponacinany bób i delikatnie zmiażdżone ręka ząbki czosnku (czosnek ma
pozostać w całości). Wymieszać i odstawić do przegryzienia na kilka godzin lub nawet
na całą noc. Ponieważ oliwa ścina się w lodówce, bób należy wyjąć z lodówki przynajmniej
godzinę przed podaniem.
Smacznego:- )
Źródło przepisu: Krytyka kulinarna
Bób po sycylijsku |
Bób po sycylijsku |
Bób po sycylijsku |
Wygląda naprawdę dobrze. Jako że uwielbiam bób, spróbuję przepisu.
OdpowiedzUsuń