12 lipca 2016

Bób po sycylijsku


Prosty i pyszny pomysł na gotowany bób z dodatkiem aromatycznej oliwy i oregano.
Bób po sycylijsku
Kiedy zobaczyłam przepis na bób po sycylijsku, wiedziałam, że muszę go wypróbować. To był strzał w dziesiątkę. Prosty i pyszny pomysł na bób z dodatkiem aromatycznej oliwy i oregano. Świetny jako przekąska, świetny jako dodatek do obiadu albo kolacji. Bób można przed dodaniem do marynaty obrać, ale jeśli macie do dyspozycji młody, delikatny bób, koniecznie zjedzcie go ze skórką. Wszystkim miłośnikom bobu polecam i przypominam starsze, ale wciąż pyszne przepisy na sałatkę z bobu oraz na pomidory zapiekane z kaszą jaglana i bobem.

Składniki:
  • ½ kg bobu
Zalewa:
  • ½ szklanki wody
  • ¼ szklanki dobrej jakości oliwy
  • ½ łyżki soli morskiej
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny

Prosty i pyszny pomysł na gotowany bób z dodatkiem aromatycznej oliwy i oregano.
Bób po sycylijsku

Bób opłukać i przebrać. Bób wrzucić do gotującej się osolonej wody z dodatkiem szczypty cukru. Gotować bób al dente około 10 – 20 minut w zależności od wielkości. Bób starszy można gotować trochę dłużej. Bób odcedzić i wrzucić do lodowatej wody, zachowa wówczas kolor oraz smak, a w dodatku łatwo się obiera ze skóry.

Bób można obrać ze skóry lub jeśli jest młody i ma delikatna skórkę, wystarczy ją tylko ponacinać, tak aby zalewa dostała się do wnętrza.

Przygotować zalewę. Oregano sparzyć odrobiną wrzątku, dodać wodę, sól – wymieszać do rozpuszczenia się soli. Dolać oliwę i sok z cytryny- całość dokładnie połączyć. Do tak powstałej marynaty przełożyć ponacinany bób i delikatnie zmiażdżone ręka ząbki czosnku (czosnek ma pozostać w całości). Wymieszać i odstawić do przegryzienia na kilka godzin lub nawet na całą noc. Ponieważ oliwa ścina się w lodówce, bób należy wyjąć z lodówki przynajmniej godzinę przed podaniem.

Smacznego:- )


Źródło przepisu: Krytyka kulinarna 

Prosty i pyszny pomysł na gotowany bób z dodatkiem aromatycznej oliwy i oregano.
Bób po sycylijsku

Prosty i pyszny pomysł na gotowany bób z dodatkiem aromatycznej oliwy i oregano.
Bób po sycylijsku

Prosty i pyszny pomysł na gotowany bób z dodatkiem aromatycznej oliwy i oregano.
Bób po sycylijsku

1 komentarz :

  1. Wygląda naprawdę dobrze. Jako że uwielbiam bób, spróbuję przepisu.

    OdpowiedzUsuń