Letni tort porzeczkowy
|
Letni tort porzeczkowy – ciasto nie tylko na wyjątkowe okazje. To jedno z najpyszniejszych ciast jakie zrobiłam, dziś dziele się z Wami przepisem – koniecznie go zapiszcie. Tort składa się z delikatnego biszkopta, dwóch warstw owocowych: pierwszej z czarnej, drugiej z czerwonej porzeczki, ciastek typu „delicje” oraz masy śmietankowej. Całość skropiona likierem z czarnej porzeczki i ozdobiona wiórkami białej czekolady. Ciasto nie jest ani słodkie, ani mdłe lecz kwaskowate i orzeźwiające. Myślę że zasmakuje każdemu kto lubi owocowe torty. Muszę przyznać, że ten letni tort porzeczkowy stał się wielką konkurencją dla tortu malinowego podwójnie czekoladowego.
Jak zrobić letni tort porzeczkowy?
Składniki na biszkopt:
2 jajka
60 g cukru
60 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru waniliowego
Poncz:
3 łyżki mocnej herbaty
3 łyżki likieru z czarnej porzeczki
Cassis
Masa z czarnej porzeczki:
300g obranej czarnej porzeczki
150 g zagęszczonego słodzonego mleka
250 g serka mascarpone
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżeczki żelatyny
Masa z czerwonej porzeczki:
250 g obranej czerwonej porzeczki
100 g zagęszczonego słodzonego mleka
250 g śmietany 30%
3 łyżki likieru z czarnej porzeczki Cassis
3 łyżeczki żelatyny
Masa śmietankowa:
150 ml śmietany 30%
100 g zagęszczonego słodzonego mleka
3 łyżki likieru z czarnej porzeczki
Cassis
2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
opakowanie ciastek typu „delicje” o
smaku malinowym lub jagodowym
50 - 100 g białej czekolady
garść czerwonych porzeczek
garść czarnych porzeczek
Letni tort porzeczkowy
|
Biszkopt: Piekarnik
rozgrzać do 180ºC. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z solą na sztywną
pianę, stopniowo dodawać cukier i cukier z wanilią. Kiedy piana będzie bardzo gęsta, a cukier
całkowicie rozpuszczony dodać żółtka, wszystko dobrze zmiksować. Dodać
przesianą mąkę. Mąkę wmieszać bardzo delikatnie łyżką (nie używać miksera!).
Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia
z lekko natłuszczonym spodem. Piec w piekarniku 15 – 20 minut, do tzw. suchego
patyczka. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przykryć lnianą ściereczką i
wystudzić.
Biszkopt nasączyć ponczem (wymieszana
mocna herbata z likierem Cassis.
Masa z czarnej porzeczki: 3 łyżeczki
żelatyny zalać niewielka ilością wody (2 – 3 łyżkami) i pozostawić do
napęcznienia. Czarną porzeczkę zmiksować ze zagęszczonym słodzonym mlekiem i
sokiem z cytryny. Mascarpone chwilę miksować po czym dodać masę porzeczkową. Żelatynę
rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce po czym dodać do masy – dokładnie
wymieszać. Masę z czarnej porzeczki przełożyć na biszkopt.
Na wierzchu, wokół obręczy ułożyć
delicje. Ciasto przełożyć do lodówki.
Masa z czerwonej porzeczki: 3 łyżeczki
żelatyny zalać niewielka ilością wody (2 – 3 łyżkami) i pozostawić do
napęcznienia. Czerwona porzeczkę zmiksować ze zagęszczonym słodzonym mlekiem i
likierem Casis. Schłodzona bitą śmietanę ubić na sztywna pianę, dodać do
zmiksowanych czerwonych porzeczek, delikatnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić w
kąpieli wodnej lub w mikrofalówce po czym dodać do masy – dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć na warstwę z czarnej porzeczki. Ciasto przełożyć do lodówki.
Masa śmietanowa: 2 łyżeczki
żelatyny zalać niewielka ilością wody (2 – 3 łyżkami) i pozostawić do
napęcznienia. Schłodzona bitą śmietanę ubić na sztywna pianę, dodać słodzone
zagęszczone mleko oraz likier z czarnej porzeczki Cassis – wymieszać. Żelatynę rozpuścić
w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce po czym dodać do masy – dokładnie
wymieszać. Masę przełożyć na warstwę z czerwonej porzeczki.
Tort przełożyć do lodówki i chłodzić
przez przynajmniej 3 – 4 godziny.
Tort udekorować czerwonymi i czarnymi
porzeczkami oraz wiórkami białej czekolady.
Smacznego:- )
Letni tort porzeczkowy
|
Letni tort porzeczkowy
|
Pięknie wygląda, aż żal zjeść....
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) No niestety nie dało się go uchować przed łasuchami ;)
UsuńWow, jakie cudne ciasto :)
OdpowiedzUsuńJak miło, że Ci się podoba :)
UsuńWow, torcik jak z bajki :)
OdpowiedzUsuńObłędny! Muszę taki zrobić :D
OdpowiedzUsuńGenialny :) takiego jeszcze nie serwowałam :)
OdpowiedzUsuńŚwietny! z porzeczkami bardzo lubię wypieki za ich kwaskowatośc którą mozna świetnie przełamać innymi smakami ;)
OdpowiedzUsuńPiękny tort! Jutro będzie na urodzinkach moich dzieci. Mam dużo mrożonych (przemysłowo) porzeczek. Czy muszę je rozmrozić i odsączyć czy można miksować mrozone? ;)
OdpowiedzUsuńaha, na górze nie będzie tych porzeczek tylko Bolek i Lolek więc te mrożone to tylko do mas ;)
OdpowiedzUsuńMożesz zmiksować mrożone owoce, nie odsączaj ich bo stracą dużo smaku. Daj znać czy Wam smakował. Możesz boki tortu i górę obsypać biała czekoladą będzie wyglądał bardziej zimowo :) Pozdrawiam :)
Usuń