24 sierpnia 2016

Leczo z kiełbasą

Jednogarnkowa potrawa, przygotowana z papryki, pomidorów i cebuli smażonych na smalcu z dodatkiem papryki w proszku
Leczo z kiełbasą
Leczo to najpopularniejsze danie kuchni węgierskiej, które gości latem chyba w każdym domu. Leczo to potrawa jednogarnkowa, przygotowana z papryki, pomidorów i cebuli smażonych na smalcu z dodatkiem papryki w proszku. Podobnie jak w przypadku bigosu lub fasolki po bretońsku, każdy ma swoją tajemną recepturę na pyszne, aromatyczne leczo. Tym razem dzielę się z Wami przepisem na leczo z kiełbasą,  które świetnie smakuje z kromką świeżego chleba.

Jednogarnkowa potrawa, przygotowana z papryki, pomidorów i cebuli smażonych na smalcu z dodatkiem papryki w proszku
Leczo z kiełbasą

Jak zrobić leczo z kiełbasą?

Składniki:
200 g podsuszanej kiełbasy
3 cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżki smalcu
1 kg mieszanej papryki (czerwonej, zielonej, żółtej, białej)
1 kg pomidorów
1 – 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
sól
pieprz
mielona ostra papryka do smaku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka miodu

W szerokim garnku lub na patelni rozgrzać smalec i wrzucić pokrojona w kostkę cebulę i pokrojona w plasterki kiełbasę. Smażyć co chwile mieszając przez kilka minut. Dodać rozgnieciony czosnek i podsmażać jeszcze około 5 minut.

Dodać pokrojoną w dużą kostkę paprykę, doprawić sola pieprzem oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Mieszając, smażyć około 5 minut.

W między czasie pomidory sparzyć wrzątkiem, przelać zimna wodę i obrać je ze skóry, usunąć twarde części i pestki. Pomidory dodać do papryki i gotować około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawić leczo koncentratem pomidorowym, miodem i ewentualnie sola i pieprzem.

Leczo z kiełbasa podawać z ulubionym pieczywem.

Smacznego :- )

Jednogarnkowa potrawa, przygotowana z papryki, pomidorów i cebuli smażonych na smalcu z dodatkiem papryki w proszku
Leczo z kiełbasą

Jednogarnkowa potrawa, przygotowana z papryki, pomidorów i cebuli smażonych na smalcu z dodatkiem papryki w proszku
Leczo z kiełbasą
                              


Warzywa psiankowate 2016



Pora na pomidora!


8 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie, pewnie też tak smakuje. :)
    Zapraszam do siebie. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem zaskoczona brakiem cukinii, ja sobie lecza bez cukinii nie wyobrażam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takim leczem nigdy nie pogardzę <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Banerek jest nieaktywny, proszę o poprawę, a zaraz dodam do akcji Warzywa psiankowate ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wspaniale, aż czuję ten aromat :)
    Dziękuję za zgłoszenie przepisu do akcji "Pora na pomidora" :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie zawsze z kiełbasą. Aż mi ślinka cieknie na samą myśl ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z zależności od nastroju, lubię z kiełbasą, czasami leczo warzywne a czasami z boczkiem :)

      Usuń