27 sierpnia 2016

Tarator czyli chłodnik bułgarski

tarator czyli bułgarski chłodnik z ogórkami, orzechami włoskimi, koperkiem i oliwą
Tarator czyli chłodnik bułgarski
Na chwile wróciły upały, można więc znowu cieszyć się chłodnikami. Jest też okazja, żeby podzielić się z Wami przepisem na tarator czyli bułgarski chłodnik z ogórkami, orzechami włoskimi i oliwą. To odkrycie tego lata! Bardzo nam zasmakował i zajadaliśmy się nim przez całe wakacje. Dodatek oliwy, chrupiących orzechów i koperku świetnie smakuje, a chłodnik potrafi naprawdę przynieść ochłodę nawet w największe upały. Jedna mała rada, użyjcie oliwy bardzo dobrej jakości, wówczas nie będziecie mogli się oprzeć temu pysznemu, orzeźwiającemu chłodnikowi.

tarator czyli bułgarski chłodnik z ogórkami, orzechami włoskimi, koperkiem i oliwą
Tarator czyli chłodnik bułgarski

Jak zrobić tarator, bułgarski chłodnik z ogórkami, koperkiem i orzechami włoskimi?

Składniki:
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 5 ogórków gruntowych
  • 3 łyżki dobrej jakości oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • mały pęczek koperku
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:
  • garść orzechów włoskich
  • oliwa do skropieni chłodnika przed podaniem
  • gałązki koperku do dekoracji

Orzechy włoskie uprażyć, ostudzić i nie zbyt drobno posiekać.

Ogórki umyć, obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w kostkę.

W misce wymieszać jogurt z pokrojonymi w kostkę ogórkami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekanym koperkiem i oliwą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę dobrze schłodzić w lodówce. Chłodnik przelać w mniejsze miseczki, każdą porcję posypać uprażonymi orzechami, skropić oliwa i ozdobić koperkiem. Jeśli chcecie żeby zupa pozostała bardzo zimna, dodajcie do miseczek 1 - 2 kostki lodu.

Smacznego :- )


tarator czyli bułgarski chłodnik z ogórkami, orzechami włoskimi, koperkiem i oliwą
Tarator czyli chłodnik bułgarski

tarator czyli bułgarski chłodnik z ogórkami, orzechami włoskimi, koperkiem i oliwą
Tarator czyli chłodnik bułgarski

tarator czyli bułgarski chłodnik z ogórkami, orzechami włoskimi, koperkiem i oliwą
Tarator czyli chłodnik bułgarski



                              

2 komentarze: