Tarator czyli chłodnik bułgarski |
Na chwile wróciły upały, można więc znowu cieszyć się chłodnikami. Jest też okazja, żeby podzielić się z Wami przepisem na tarator czyli bułgarski chłodnik z ogórkami, orzechami włoskimi i oliwą. To odkrycie tego lata! Bardzo nam zasmakował i zajadaliśmy się nim przez całe wakacje. Dodatek oliwy, chrupiących orzechów i koperku świetnie smakuje, a chłodnik potrafi naprawdę przynieść ochłodę nawet w największe upały. Jedna mała rada, użyjcie oliwy bardzo dobrej jakości, wówczas nie będziecie mogli się oprzeć temu pysznemu, orzeźwiającemu chłodnikowi.
Tarator czyli chłodnik bułgarski |
Jak zrobić tarator, bułgarski chłodnik z ogórkami, koperkiem i orzechami włoskimi?
Składniki:
- 400 ml jogurtu greckiego
- 5 ogórków gruntowych
- 3 łyżki dobrej jakości oliwy
- 3 ząbki czosnku
- mały pęczek koperku
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- garść orzechów włoskich
- oliwa do skropieni chłodnika przed podaniem
- gałązki koperku do dekoracji
Orzechy włoskie uprażyć, ostudzić i nie
zbyt drobno posiekać.
Ogórki umyć, obrać ze skórki, usunąć
pestki i pokroić w kostkę.
W misce wymieszać jogurt z pokrojonymi w
kostkę ogórkami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekanym koperkiem i
oliwą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę dobrze schłodzić w lodówce.
Chłodnik przelać w mniejsze miseczki, każdą porcję posypać uprażonymi
orzechami, skropić oliwa i ozdobić koperkiem. Jeśli chcecie żeby zupa pozostała
bardzo zimna, dodajcie do miseczek 1 - 2 kostki lodu.
Smacznego :- )
Tarator czyli chłodnik bułgarski |
Tarator czyli chłodnik bułgarski |
Tarator czyli chłodnik bułgarski |
Wygląda cudownie, znakomicie podany. Pysznie :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się obłędnie :)
OdpowiedzUsuń