Tort kawowy z borówkami |
Uwielbiam torty! Naprawdę, mogłaby je piec i jeść codziennie :- ) Cieszę się więc kiedy pojawia się okazja do zrobienia kolejnego pysznego ciasta. Okazje na szczęście pojawiają się dość często i mogę rozpieszczać moje podniebienie pysznymi ciastami. Tym razem postawiłam na kawowy biszkopt z masą z serka mascarpone, z dodatkiem sporej ilości borówek. Tort rozpływa się w ustach, nie jest zbyt słodki i na pewno zasmakuje nie tylko wszystkim miłośnikom kawy. Mam nadzieję, że spodoba Wam się tak bardzo jak letni tort porzeczkowy albo tort malinowy podwójnie czekoladowy.
Tort kawowy z borówkami |
Jak zrobić letni tort kawowy z borówkami?
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj
- 180 g cukru
- 1 op. cukru z wanilią
- 180 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 5 łyżeczek mielonej kawy
- ½ łyżeczki proszku do pieczena
- szczypta soli
Poncz:
- ½ szklanki mocnej kawy
Krem mascarpone z borówkmi:
- 500 g borówek
- 600 ml schłodzonej śmietany 30%
- 500 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki likieru kawowego
- 7 łyżeczek żelatyny
Dodatkowo do dekoracji:
- borówki
- czekoladowe kuleczki (białe, brązowe, czarne)
- kilka bez
Biszkopt: Piekarnik
rozgrzać do 180ºC. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z solą na sztywną
pianę, stopniowo dodawać cukier i cukier z wanilią. Kiedy piana będzie bardzo gęsta, a cukier
całkowicie rozpuszczony dodać żółtka, wszystko dobrze zmiksować. Dodać przesianą
mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i kawą . Mąkę wmieszać bardzo
delikatnie łyżką (nie używać miksera!). Masę podzielić na 4 części i przełożyć
do tortownic o średnicy 20 cm, wyłożonych papierem do pieczenia z lekko
natłuszczonym spodem.
Piec w piekarniku 10 – 15 minut, do tzw.
suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika biszkopty przykryć lnianą ściereczką
i wystudzić.
Blaty biszkoptowe nasączyć ponczem (mocną
kawa).
Masa z serka mascarpone: 7 łyżeczek
żelatyny zalać niewielka ilością wody (ok. ½ szklanki) pozostawić do
napęcznienia. Mascarpone chwilę miksować z cukrem pudrem i likierem kawowym. Żelatynę
rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce po czym dodać do masy serowej –
dokładnie wymieszać. Schłodzona bitą śmietanę ubić na sztywna pianę, dodać do
serka mascarpone i zmiksować. Masę podzielić na 4 części.
Na pierwszy blat biszkoptowy, nasączony
kawą, przełożyć ¼ masy z serka mascarpone, ułożyć ¼ borówek. Ułożyć kolejny
kawowy biszkopt. Układać kolejne warstwy do momentu wykorzystania wszystkich
składników.
Tort przełożyć do lodówki i chłodzić
przez co najmniej 3 – 4 godziny.
Przed podaniem tort udekorować borówkami,
czekoladowymi kulkami i pokruszonymi bezami.
Smacznego:- )
Tort kawowy z borówkami |
Tort kawowy z borówkami |
Śliczny!
OdpowiedzUsuńPodziwiam i...mam na taki niezwykłą ochotę.
Aż ślinka cieknie, wspaniały tort.
OdpowiedzUsuńJaki piękny :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak smakowicie, że zjadłabym go od razu, mimo że jestem na diecie. Szkoda, że ja nie mam takich zdolności cukierniczych, bo mój chłopak i ja uwielbiamy słodycze. Jeżeli też nie umiecie piec, to zawsze możecie zamówić go z e-torty Widziałam, że mają tam naprawdę fajne torty.
OdpowiedzUsuńjest boski!!
OdpowiedzUsuńrewelacja :)
OdpowiedzUsuń