Domowa ljutenica albo lutenica |
Wrzesień to czas kiedy robię spore zapasy bałkańskich past z pieczonej papryki i bakłażanów. Do ajvaru w tym roku dołączyła ljutenica. Lutenica (bo tak też jest nazywana) to gęsta pasta z dodatkiem marchewki i kminku, dość słodka i gęsta. Jak większość tego rodzaju past, można ją dowolnie modyfikować. Czytałam, że do tej bułgarsko – serbskiej pasty można dodać także ziemniaki, albo kawałek selera. Można również zamiast koncentratu pomidorowego użyć świeżych pomidorów, jednak przedłuży to znacznie gotowanie sosu. Ljutenica fantastycznie smakuje na kromce świeżego domowego chleba, na grzance, albo jako dodatek do grilowanego mięsa czy ryby. Ciekawa jestem, który sos lubicie bardziej ajvar czy ljutenicę? Ja ciągle nie mogę się zdecydować.
Domowa ljutenica albo lutenica |
Jak zrobić ljutenicę albo lutenicę?
Składniki:
- 5 dużych papryk
- 3 marchewki
- 1 bakłażan
- 3 ząbki czosnku
- ⅓ szklanki oleju słonecznikowego
- ½ szklanki koncentratu pomidorowego
- 1 – 2 łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- ¼ łyżeczki chili
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
Na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia ułożyć paprykę, bakłażana, marchew i nieobrany czosnek. Piec w
piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 30 minut. Następnie przewrócić je na
drogą stronę i piec jeszcze 20 minut. Warzywa powinny być spieczone, a skórka
papryki nawet przypalona.
Gorąca paprykę i marchew przełożyć na 15
minut do plastykowego worka i szczelnie zawinąć. Dzięki temu zabiegowi będzie
łatwiej je obrać je ze skóry.
Wszystkie warzywa obrać ze skóry, z
papryki usunąć gniazda nasienne. Do garnka wrzucić obranego bakłażana, czosnek
, paprykę i marchew – całość zmiksować na małych obrotach, tak aby warzywa były
rozdrobnione ale nie zmiksowane na gładka masę.
Do sosu dodać olej, kminek, chili, doprawić
do smaku sola i pieprzem. Smażyć jakieś 15 – 20 minut, uważając aby sos się nie
przypalił.
Lutenicę przechowywać w lodówce lub
przełożyć do słoików, zapasteryzować i odstawić
do domowej spiżarni.
Smacznego:- )
Domowa ljutenica albo lutenica |
Domowa ljutenica albo lutenica |
Bardzo ciekawa ta pasta :) chętnie bym spróbowała jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę taki przepis na blogu, ale z chęcią spróbuję ;) !
OdpowiedzUsuń