22 września 2016

Domowa ljutenica albo lutenica


Bałkańska pasta z pieczonej papryki i bakłażanów
Domowa ljutenica albo lutenica
Wrzesień to czas kiedy robię spore zapasy bałkańskich past z pieczonej papryki i bakłażanów. Do ajvaru w tym roku dołączyła ljutenica. Lutenica (bo tak też jest nazywana) to gęsta pasta z dodatkiem  marchewki i kminku, dość słodka i gęsta. Jak większość tego rodzaju past, można ją dowolnie modyfikować. Czytałam, że do tej bułgarsko – serbskiej pasty można dodać także ziemniaki, albo kawałek selera. Można również zamiast koncentratu pomidorowego użyć świeżych pomidorów,  jednak przedłuży to znacznie gotowanie sosu.  Ljutenica fantastycznie smakuje na kromce świeżego domowego chleba, na grzance, albo jako dodatek do grilowanego mięsa czy ryby. Ciekawa jestem, który sos lubicie bardziej ajvar czy ljutenicę? Ja ciągle  nie mogę się zdecydować.
Bałkańska pasta z pieczonej papryki i bakłażanów
Domowa ljutenica albo lutenica

Jak zrobić ljutenicę albo lutenicę?

Składniki:
  • 5 dużych papryk
  • 3 marchewki
  • 1 bakłażan
  • 3 ząbki czosnku
  • ⅓ szklanki oleju słonecznikowego
  • ½ szklanki koncentratu  pomidorowego
  • 1 – 2 łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ¼ łyżeczki chili
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć paprykę, bakłażana, marchew i nieobrany czosnek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 30 minut. Następnie przewrócić je na drogą stronę i piec jeszcze 20 minut. Warzywa powinny być spieczone, a skórka papryki nawet przypalona.
Gorąca paprykę i marchew przełożyć na 15 minut do plastykowego worka i szczelnie zawinąć. Dzięki temu zabiegowi będzie łatwiej je obrać je ze skóry.

Wszystkie warzywa obrać ze skóry, z papryki usunąć gniazda nasienne. Do garnka wrzucić obranego bakłażana, czosnek , paprykę i marchew – całość zmiksować na małych obrotach, tak aby warzywa były rozdrobnione ale nie zmiksowane na gładka masę.

Do sosu dodać olej, kminek, chili, doprawić do smaku sola i pieprzem. Smażyć jakieś 15 – 20 minut, uważając aby sos się nie przypalił.
Lutenicę przechowywać w lodówce lub przełożyć do słoików, zapasteryzować  i odstawić do domowej spiżarni.

Smacznego:- )

Bałkańska pasta z pieczonej papryki i bakłażanów
Domowa ljutenica albo lutenica

Bałkańska pasta z pieczonej papryki i bakłażanów
Domowa ljutenica albo lutenica



                              

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawa ta pasta :) chętnie bym spróbowała jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz widzę taki przepis na blogu, ale z chęcią spróbuję ;) !

    OdpowiedzUsuń